fredag 13 november 2009

Av samma skrot och korn - oavsett beteckning


Svenska dagbladets ledarredaktion har, vid sidan av sin egen "Sahlin-e-dum-kampanj" haft en linje att de fyra borgerliga partierna inte bara ska vara allians i utåtriktad, PR-mässig anda. Partierna bör gå till val under gemensamt flagg med samma valbeteckning. Om detta skriver PJ Anders Linder idag.

En viktig förklaring till att förslaget upprepas handlar om ett demokratiskt hot mot Reinfeldts regering: Trots den ofta kaxiga tonen från alliansföreträdare ligger partierna efter de rödgröna, mindre än ett år före valet. Trots lyckan över Reinfeldts personliga förtroendesiffror finns en sorgsenhet över att väljarna i högre grad föredrar de rödgrönas politik. Och i allianssamarbetet har, som SvD skriver, moderaterna en total dominans. Den är så tung att kristdemokraterna och centerpartiet kan gå ut ur valet 2010 som före detta riksdagspartier.

SvD gör bedömningen att
" Med valallians försvinner all risk för att röster på C eller KD ska bli bortkastade på grund av fyraprocentsspärren"
Nu är vi några som menar att röster på alliansparti, oavsett namn är bortkastade och missade möjligheter för Sverige. Så tycker förstås inte alla. Att valteknik kan ge partier utrymme som inte har tillräckligt väljarstöd har setts förr, när kristdemokraternas ledare Alf Svensson helt plötsligt blev centerpartistisk riksdagsledamot.

Möjligen är den stora invändningen att valteknik och namnbyte knappast kommer att vara tillräckligt för att stoppa de väljarströmmar bort från de borgerliga partierna som garanterat kommer när den förda politiken på allvar börjat granskas. Ta jobbpolitiken som exempel: "fler jobb och färre i utanförskap" lovades av Reinfeldt före valet. Resultatet blev "färre jobb och fler i utanförskap". Jag har stora förhoppningar om Svenska dagbladets aktiva medverkan i den konsumentupplysning som medierna kan bidra till som en service till de svenska väljarna.

Fler bloggar:
- Progressiva på NetRoots.
- FOTO: Alliansforsverige.se

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Å andra sidan är det nu FLER i arbete. Trots den internationella lågkonjunkturen.
FredrikN

Johan Westerholm sa...

Anonym

Om du ska ge dig in i matchen, var påläst. Se länken till bolagsfakta

http://www.bolagsfakta.se/?option=com_compropressrelease&id=178776

Den enda goda nyheten är att varslen minskar men de facto så visar inte din kommentar på någon större förankring.

Det som är mest spännande är att det enda segment där varslen fortfarande är på en hög nivå är handeln. Just handeln var det segment där jobbskatteavdraget skulle ha störst effekt. Det blev inte så.

mvh

Johan

Mary sa...

Johan - jag tror att handeln kommer igen till jul. Och då rejält.

Kurt sa...

Ja du Mary, kanske borde vi då då införa fler jular under året, eller Jul hela året när det är borgerlig regering, bara för att kompensera?