onsdag 4 november 2009

Sprutbyte: himmel eller helvete? Något om dagens debatter

Som jag bloggade om i morse har tre tunga generaldirektörer idag skrivit på DN debatt om vikten av att använda sig av sprutbyte som ett inslag i smittskyddsarbetet. Debatten har knappast rivit upp de stora debattvågorna, men några har skrivit om frågan. Och visst finns olika åsikter och olika känslor kring frågan. Främst verkar det vara om man har uppfattat det som en väg att "liberalisera knarket". Så är förstås inte fallet.

Linnea Daréll, Amanda Brihed, Mark Klamberg bloggar i positiva ord medan Sabina är negativ.

Några partivänner skriver / har skrivit i frågan. Thomas Bodström håller med DN debattartikelns budskap. Motsatta uppfattningar finns också inom (S): Ewa Jansson, Lennart Holmlund, Elin Lundgren och Karin Engdal är exempel. I inläggen kommenteras också besluten vid S-kongressen.

En mening där sprutbyte och metadonbehandling togs upp som exempel på insatser lyftes av någon anledning bort ur riktlinjerna. Mer en redaktionell förändring då kongressen möjligen tyckte det var alltför "detaljerat" om specifika behandlingsmetoder skulle skrivas in i övergripande riktlinjer. Vid kongressen avslogs ocks en motion från Bohuslän om förbud mot sprutbyte.

Liberati (Alexander) skriver positivt, hänvisar till den interna folkpartidebatten. I inlägget sägs positiva signaler vara på gång från Birgitta Rydberg. F-n trot men positivt i så fall. När vi hade interpellationsdebatt i landstinget för bara ett par veckor sen tyckte jag att hon slingrade sig. Och bara början av anförandet från folkpartilandstingsrådet:
"..beträffande den artikel som du refererar, att det finns företrädare för en legalisering av narkotika som har undertecknat artikeln.,,"
Det var tonen från Rydberg.

Sist, men verkligen inte minst: "Andersson på Kungsholmen", Gustav, som bloggar positivt om sprutbyte men omnämns särskilt eftersom han skickar med en vänlig gliring till mig.
Fler som bloggat om detta är Peter Andersson (som borde ha kunnat gjort något åt frågan redan förra mandatperioden men justja, socialdemokraterna var väl emot sprutbyte då?
Nepp. Men riksdagen hade samlat ihop sig till beslut först i juni 2006. 15 mars 2007 trädde Socialstyrelsens föreskrifter för sprutbyte i kraft. De riktiga förutsättningarna för att gå vidare fanns först när Gustav och alliansen tagit över. Tyvärr skickades fråga in i en narkotikautredning då. Och som illustration till de olika känslor som finns om sprutbytet kan man väl citera ett annat landstingsråd: (ur mitt inlägg från "förr")
När frågan ställdes inför valet och redovisades i tex. Blåbands- och IoGT-nyhetsbrev så svarade moderaternas Christer G Wennerholm att – Det borde falla på sin egen orimlighet att landstinget tillhandahåller brottsverktyg. Det är faktiskt kriminellt att knarka i vårt land.
Förhoppningsvis innebär de tre tunga GD:arna för de tre tunga sociala myndigheterna att debatten kan nyanseras och ett sprutbyte användas efter de bästa erfarenheter som finns.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,