torsdag 19 november 2009

Leve de sunda liberalerna - om detta nu är förenligt

Jag är nog inte sedd som den som petar i detaljer. Men låt mig göra ett undantag. När Expressen idag skriver att Maria Wetterstrand blixtsnabbt svarade på Jan Björklunds utspel om samarbete mellan Alliansen och Mp så glömmer de steget före. Maria Wetterstrand stängde dörren redan i Expressens egen partiledarutfrågning långt före. MW:s besked var att fp är en naturlig part för de rödgröna i så fall. Men uppvaktningarna från folkpartiet fortsatte idag med landsmötets beslut att man gärna samarbetar med mp. Däremot avslogs förslag att slås ihop med centern.

I Expressens artikel görs utspel av några ledande folkpartister som ser ett samarbete S och Fp som naturligt om valresultatet kräver blocköverskridande koalitioner. Opinionen är ju just nu i det läget. Det lär vara så att min gamla hemkommun Strängnäs tillhör de kommuner där folkpartisterna har den förnuftiga inställningen till "livet". Nu är det där inte bara teorier i Sverige, trots den rikspolitiska blockbildningen. Runt om i landet samarbetar partier över gränser, med varierade framgångar möjligen.

Det är möjligen av betydelse vilken art av folkpartist som (s)-märkta samarbetar med. Jag skrev i morse om "batongsvingare" och "socialliberaler". Ikväll har nyheterna berättat om de högermarscherande liberalerna under ledning av major Björklund. Att ta moderaternas gamla position tycks vara strategin. Men landsmötet har bara börjat. Heja Birgitta Olsson och andra sunda liberaler. I den mån de två storheterna går att förena.


Fler bloggar: Fredrik Pettersson om att fp borde stå upp för jämställdheten. Röda Berget om folkpartiets slag mot den svenska modellen, Esbjörn Jonsson i samma ämne, Claes krantz om det verkligen behövs två nyliberala partier, Emma Grön med kort och slagkraftig fp-kritik,
Amanda Briheh om parboendegarantin,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,


3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Dödsänglar!

- Peter Ingestad, Solna

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst vore det en välgärning om Johan Batong-Pehrson, Jan Björklund och en handfull andra höger-"liberaler" knuffades undan från ledningen inom fp och efterträddes av rejäla socialliberaler. Både för fp och landet.

britta sethson sa...

Ja, Sverige behöver verkligen inte detta mångfald av högerpartier som kd, c, m, och fp numera utgör.

Till detta kommer det brunaktiga sd som också trängs därute till höger.


Blockpolitiken gör verkligen stor skada! Tror att det kommer att bidra till en hel del soffliggeri. Speciellt som mitt eget parti (s) verkar trivas så där lite grand till höger.