söndag 22 november 2009

Fortsätt berätta om sanningen bakom SD:s påståendenInför valet nästa år kommer Sverigedemokraterna att försöka styra debatten. Allt för att få det drömläge de önskar med en vågmästarställning i Sveriges riksdag. För många av oss en skrämmande tanke. Jag har tidigare bloggat om min stora tveksamhet till att "ta debatten med" SD. Jag tror inte det går och de är definitivt inte värda det.

Men att ta debatten mot SD, genom att andra partier svarar på väljarnas oro om de SD tar upp, är viktigt. I grunden är denna min syn inget som handlar om sakfrågor i sig. Normalt är debatter självklara i politiken. Att SD bygger hela sin existens på värderingar och en människosyn som inte platsar i ett modernt samhälle är mina skäl till att man inte ska legitimeras som ett parti bland andra.

Argumentationen från SD bygger på förvanskningar, förnekanden av komplicerade samband och förenklingar. Argumenten bygger mer på att känslor ska styra. Rädslan för "det okända" ska vara vägvinnande.

Det behövs fler som möter SD:s förljugna påståenden. För en tid sedan läste jag Lena Mellins artikel i Aftonbladet, (bloggat här) som avslöjade deras mångåriga påståenden om att svenska pensionärer får så mycket mindre än äldre invandrare. Det är helt och fullständigt fel. Syftet är ganska ruggigt, att använda äldre invandrare för att locka äldre svenskas stöd. Och för den delen de som reagerar på det det (som inte är sannt) är fel.

I dagens Expressen skriver Leif GW Persson om SD:s stora profilfråga, kriminaliteten hos invandrare som används i mycket förvanskad form och med syften som inte går att ta miste på. Två delar ur artikeln tillhör de fakta som borde nå alla dem som känner sig lockade av SD:s budskap:
Om det faktum att nitton av tjugo av de som bor och vistas här i landet, oavsett om de är svenskar, invandrare eller flyktingar, är hederliga och strävsamma människor, fullt upptagna med att sköta sitt och de sina utan att harma sina medmänniskor, har Sverigedemokraterna intet att säga. Precis som deras meningsmotståndare som redan från början frånsagt sig det argumentet.

Brottsförebyggande rådet har visat hur bilden ser ut och varför.
Närmare 60 procent av de nästan 1 520 000 brotten som dessa personer var registrerade för under perioden kan hänföras till personer födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar. Nästan en fjärdedel av brotten är registrerade på utrikes
födda och närmare 20 procent på svenskfödda personer med en eller bägge
föräldrarna födda utomlands.
samma sätt som benägenheten att göra brott påverkas av sociala och ekonomiska faktorer för oss svenskar gäller detsamma för personer födda i annat land. Att det skulle legitimera brott är förstås inte en rimlig tolkning men det är en förklaring. Att minska utanförskapet på olika sätt är här en första linjens brottsbekämpning. Det tillsammans med ett förebyggande arbete och fler synliga poliser i närområdet.

Att minska de brotten handlar förstås också om brott mot invandrare. Självklart. Det som nu har hänt i Vellinge är helt oacceptabelt och kan, som dagens brand, leda ohyggligt fel. SD passar på att genom sitt ungdomsförbund demonstrera. Politiskt behöver deras argument och så kallade fakta avslöjas.

Fler som bloggar.
- Svensson: "Få deltagare vid SD-möte i Vellinge"
- Signerat Kjellberg: "En brinnande lövhög är en allvarlig symbolhandling"
- Kent Persson: "Låt inte branden i Vellinge spridas vidare i Sverige"
- Maria Ferm: "Vem försöker bränna ner ett hem för traumatiserade barn?
- Mimmis mammaliv: "Nära ögat Vellinge".
- Karin Reuterswärd: "Migration är en självklarhet".
- Annarkia: "Gör upp med rasismen".

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Oscar Peterson sa...

Du skriver att invandrare och deras barn står för 45 % av brottsligheten här i Sverige. Är verkligen inte detta en orsak att oroa sig?

Men det är klart att vi kan blunda för denna överrepresentation och inbilla oss att det inte är någonting att bry sig om.

Själv lär jag ju inte drabbas, men det finns många (invandrare som svenskar) som drabbats mycket hårt av den accelererande brottsligheten. Om du inte anser att detta är ett problem, ja då tackar jag dig för att du är så öppen med detta.

Erik sa...

Leif GW Persson är kriminolog som försöker kollra bort folk med irrelevant statistik. Det som är intressant är givetvis olika etniska grupper olika överrepresentation i olika brottskategorier. Vi vet att de grupper som nu väller in i Sverige är skyghögt överrepresenterade i riktigt obehagliga brottskategorier som tex sexualbrott. Vi vet med andra ord om hur mycket olika brott kommer öka ifall vi tar in x antal människor från olika delar av världen till Sverige. Tycker man inte sveriges europarekord i anmälda våldtäkter skulle räcka utan vill sträva ännu högre i världsrankingen så ja varför inte rekrytera fler människor från vissa områden av världen.
Sen det där med att majoriteten av befolkningen inte begår brott. Jovisst men det skulle du säkert kunna säga om befolkningen i världens mest kriminella platser som Johannesburg och/eller Rio de Janeiro också. Det är med andra ord mer eller mindre irrelevant och GW Persson tar upp detta för att ta bort fokus från de relevanta siffrorna.

Thomas sa...

"Att SD bygger hela sin existens på värderingar och en människosyn som inte platsar i ett modernt samhälle är mina skäl till att man inte ska legitimeras som ett parti bland andra."

"..en människosyn som inte platsar i ett modernt samhälle.." gäller kanske inte enbart SD utan även vissa delar av våra invandrargrupper. Vad medför det för slutsats från din sida?