fredag 6 november 2009

Socialdemokraternas dreamteam bäddar för valsegerAtt i ingången till en valrörelse ha valarbetare som tar valframgången för självklar är aldrig bra. Det är däremot en positiv inställning, helt i linje med den före, före detta partisekreteraren Lasse Stjernkvists tes: "Gladast vinner". Redan här en fördel för (S) och det rödgröna laget. (också på Facebook) Den så succékännetecknande jobbkongressen bådar gott, det framväxande rödgröna laget detsamma och det övermod som tenderar att finnas hos alliansföreträdare, trots underläge i nära nog alla mäningar. Men inget är klart förrän det är klart.

Från mitt hemlän Sörmland och Fredrik Pettersson kommer rubriker från m-företrädare, något jag hittar hos Alliansfritt.
”I valrörelsen står vi ofta och lovar en massa saker som sen inte stämmer utan det är mer för att få bra rubriker”
- Lotta Finstorp (M), oppositionsråd Sörmland

Är någon förvånad? Hela förnyelsen av (m) har handlat om detta, egentligen ända sen Reinfeldt skrev sina ungdomsböcker. "Säg vad väljaren vill höra", mer än att tala sin egen samhällssyn. Vi har sett det de senaste dagarna angående friseringen av siffror om utanförskapet.

Dagens Expressen utser socialdemokratins eget dreamteam som ska fixa kommunikationen och valarbetets mer nationella inslag. Bosse Krogvig som valgeneral, Karin Pettersson som kommunikationschef (videosamtal här) och Anna Helsén, hela tiden som presschef i Mona Sahlins närvaro. Visst är kampanjer som lyckas inte bara en medial händelse. Visst är folkrörelsearbetet, dörrknackningen som framhålls av Göran Gredider central.

Men att det som stöd för Mona Sahlin, andra toppkandidater, för partiorganisation och valarbetare finns oerhört skickla kampanjmakare på nationell nivå är en trygghet. Där är (S) eget "dreamteam" en bra mix av förnyelse och erfarenhet, av folkrörelseförankring, media och kunnande om hur en statsminister kommunicerar politik. Det senare är särskilt intressant.

Precis innan postning ser jag att Jonas Morian har skrivit ett kortare (:-)) men innehållsmässigt liknande inlägg. Och som borde vara självklart också för mig påminner han om att inte glömma de progressiva bloggarnas betydelse. Han tar förstås upp NetRoots, Johan Ulvenlöv. Jag håller med.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,