torsdag 19 november 2009

Hem och gör om och gör rätt, sossar!

DN följer upp hur kommunerna är beredda att ta emot flyktingar. Att Vellinge får stå som exempel på "det onda", som vägrar ställa upp är helt naturligt. Så sent som idag citerar DN:s förstasida det jag bloggade om igår: Vellingemoderaternas Ljungman som inte ser något "...egenvärde i att ha integrationsproblem". 500 barn väntar på placering. I rika Vellinge vill man inte... något som har lett till olika slags protester. En del väldigt illustrativa.

Jag tycker att en fråga borde benas upp så allt blir tydligt: Varför valde Per Schlingmann just Vellinges Ljungman som samordnare av skånskt flyktingmottagande?

DN:s artikel har också intervjuer med S-ledda kommuner utan mottagande. Strömstad, Grums, Tidaholm, Laxå och Ljusnarsberg till exempel. Finns bara ett besked till de och andra: hem och gör om och gör rätt. I praktisk vardag kallas det "solidaritet".

Fler progressiva bloggare på NetRoots. Även Skribenten har bloggat, liksom ett klockrent inlägg från Spegelfjollan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Johan Kraft sa...

Magkänslan känns inte rätt när det gäller de sk flyktingbarnen. Senaste gång Sverige hade många flyktingbarn var under andra världskriget, då man ffa skickade småflickor hit. Detta för att de skulle undgå eventuella sovjetockupanters våldtäktsvåg.

Till Sverige kommer nu 80% unga män. Var är de utsatta tjejerna? Något är fel. Det känns svårt att vara solidarisk då man anar ugglor i mossen.

Anonym sa...

Johan Kraft; har du fått en överdos av SD-propaganda?

Vill du verkligen ha kunskap så finns det massor av ställen att lära dig mer. Mitt förslag är att du kontaktar Rädda Barnen. De har bra och lättillgängligt material som kan bidra till att öka din kunskap.

Ann-Louise

Björn Johansson sa...

Givetvis måste vi hjälpa dessa utsatta barn! Att det sedan kan finnas de som inte har lyckats ta sig hit kan aldrig bli ett skäl att säga nej även till dem som är här.

Karin Reuterswärd sa...

Hur ser det ut i Huddinge nu? I augusti uppmärksammade Olof att kommunen inte fanns med på listan över kommuner som tar emot barn http://huddingeperspektiv.blogspot.com/2009/08/skarpning-huddinge.html Misstänker starkt att det inte skett någon förändring - eller är jag felaktigt negativ då?

Karin Reuterswärd sa...

Och Johan Kraft. DN har tagit upp en del om varför det t ex är många pojkar i gruppen ensamkommande barn, http://www.dn.se/nyheter/sverige/fragor-svar-om-ensamkommande-flyktingbarn-1.997371
/Karin

Johan Kraft sa...

Karin: Har läst artikeln, men det står inte varför endast ungdomar av manligt kön skickas. Däremot står det så här:

"Föräldrar har endast råd att skicka den som är mest utsatt och som har störst möjlighet att skapa sig en framtid."

I alla konflikter är det flickor/kvinnor som är de mest utsatta. Bilden går fortfarande inte ihop.

Jag noterar även på Merit Wagers blogg att Finland nu regelmässigt ålderstestar alla ensamkommande. Ålderstestet är helt frivilligt, men om man vägrar betraktas man som vuxen. Jag undrar varför man inte gör detsamma i Sverige? Det nuvarande systemet undergräver trovärdigheten i hela flyktingprocessen.

Karin Reuterswärd sa...

Johan, det står även under rubriken "Varför kommer de hit?" att "De allra flesta flyr undan konflikter. Många pojkar vill undvika att värvas till stridande grupper." Att ställa olika sorters utsatthet mot varandra hjälper knappast någon av grupperna. Man kan ju även spekulera i om det betraktas som mer osäkert att skicka iväg unga flickor med människosmugglare om man tänker i utsatthetstermer.