söndag 29 november 2009

Förskolan för alla barn - bort med vårdnadsbidraget nu

Förskolan utvecklas. Att den har gått från att vara "förvaring/omsorg" av barnen när föräldrarna jobbar till en viktig grund för barnets egen utveckling är en stor reform. Samtidigt innebär det att de gamla resterna av "barnomsorgstänkande" måste bort!! Att barn till föräldralediga eller arbetslösa inte har rätt till samma pedagogiska verksamhet för sin utveckling som andra barn är en sådan rest. Att förskolan är avgiftsbelagd tillhör ett annat restområde.

De finns de som har mer hedenhösinställning till förskolan än andra. Nej, inte i prat förstås. Den kristdemokratiska politiker som går alltför hårt åt förskolan riskerar att förlora väljare. Och självklart: inom KD finns många yngre företrädare som inte har den gamla förankringen i "kvinna sköter hemmet-ideologin", en idé som är ett av upphovet till vårdnadsbidraget.

Vårdnadsbidraget, denna "reform" som knappast någon vill ha, får idag välmotiverad kritik av DN:s ledare. Det är inte någon hett eftertraktad lösning för moderna familjer. Att alliansen ändå har infört enländet får tillskrivas "koalitionskontot", det där som formligen exploderar i överskott eller underskott när varje parti ska ha sin utgiftsökning eller inkomstminskning. Vårdnadsbidraget är kristdemokraternas ideologiska krona internt.

Att det betyder mycket för Kd och Göran Hägglund att barnen är hemma med mamma (just mamma) visade KD-ledarens start på sin kökdsbordsturné. (bloggat här)

Men politik har sina basuppgifter. Till dem hör att klara av att säga "nej " till reformer om man inte har råd. Till dem hör att proritera. Säga att "det här måste komma före det där". Till politik hör också att stå för att man inte gillar förslag, hur populärt det än må vara.

Vårdnadsbidraget är inte popurlärt. Vårdnadsbidraget drar - oavsett vad t.ex. alliansen i min hemkommun säger - undan resurser som kan användas för att ge alla barn en förskoleplats i en förskola som blir allt viktigare för barnets framtida utveckling. Skrota eländet och satsa pengarna på alla barns rätt till förskola. Det är mycket viktigare.


Fler bloggar. Förutom de på NetRoots, så ser jag Johan Westerholm om samma sak, Roger Jönsson, samma budskap. Precis som jag är Kulturbloggen förvånad över att DN faktiskt kritiserar regeringen. Peter Högberg pekar på att DN, som han själv, kritiserar att bidraget går emot arbetslinjen. Kent Persson länkar till artikeln i sina söndagstankar.


Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

feminix sa...

Just det, bort med föräldrarna från de kommunala barnen! Det sa man väl redan på Mosebacke Monarki? Barn är ett förvärvshinder som medborgarna måste befrias ifrån. Vissa förvirrade föräldrar inbillar sig att de är de bästa för sina barn, när alla vet att samhällets personal är det bästa. Förskoleplikt från från ett års ålder borde införas för alla barn, eller hur?