måndag 30 november 2009

Lunchnotis: om bidrag som tyvärr ökar i Sverige

I morse såg jag de rödgrönas konkreta förslag för att förbättra stödet till de som står längst från arbetsmarknaden. I ett Sverige där arbetslösheten ökar och allt fler fastnar i det som förr kallades utanförskap, kunde man önska sig en regering som gör mer för "fler jobb och färre i utanförskap".

Så lät vallöftet 2006.

Under tredje kvartalet ökade socialbidragen med 23 procent. Eller som Dagens samhälle skriver:
Sammantaget betalade kommunerna ut 2 722 miljoner kronor i ekonomiskt bistånd under tredje kvartalet. Räknar man bort introduktionsersättningen till flyktingar så är kostnaderna 2 153 miljoner kronor.
Spontant tycker jag att någon borde ha sett till att introduktionsstödet inte alls togs upp i det här sammanhanget. Till skillnad från en del annat trixande och fixande med statistik borde det vara tydligt vad som är kostnader på grund av utanförskapet. "Gör om och gör rätt".

Mer på socialstyrelsens webbplats.
Mer på Svd och Expressen
Fler bloggar (progressiva) på NetRoots.


Intressan
t? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Niclas sa...

Men det är väl ändå lågkonjunktur. Försök se längre än nästippen.

Niclas sa...

Alternativt försöker jag se längre än nästippen och läser lite mer noggrant innan jag ger mig i kast med kommentarer.

Peter Andersson sa...

Niclas. Du återkommer säkert med en källhänvisning till något annat än allianslöften om "Fler jobb" och "färre i utanförskap". Eller?

Problemet är ju den ideologiska övertygelsen att det var höga bidrag och höga skatter som skapade arbetslöshet. Därför finns de områden i löfteskatalogen. Däremot inga reservationer. Politiken skulle ha oss igenom det mesta. Dessutom finns ju ett antal citat av finansministern från riksdagen där har slår undan alla varningar. Därtill finns all uppmaningar från regeringens egna experter plus andra om hur man skulle möta krisen...där finns till sist trixandet med siffror på hur stort utanförskapet är ..allt för att minimera löftessveket.

Men självklart..leter du reda på alliansens reservationer om att himmelriket skulle kunna befläckas så ska jag läsa det med spänning.
;.)

/P