måndag 23 november 2009

Mediadrev mot Maud? Eller mamma som dagen efter valsegern ger vind i seglen till sonens företag?


Är det en tillfällighet?
Jag söker runt lite på nätet efter den obehagliga nyheten. Ser och hör att Tv4 och Expressen berättar om något som rör näringsminister Maud Olofsson. Ännu inte är färdig med alla Vattenfall-turer. Men redan på väg in i något annat. I medierna berättas om regeringens stöd till vindkraftsatsningen i Markbygden, där Olofssons son är IT-specialist och chef på företaget Svevind.

Efter lite surfande ser jag att första informationsbroschyren från företaget om Markbygden ser ut att ha kommit precis efter att den nya alliansregeringen tillträdde. Den 17 oktober verkar den första presskonferensen ha hållits om projektet.

När jag själv alltså satte mig hemma vid köksbordet i någon form av halvdeprimerat deckarförfattartillstånd, utsparkad från departementet vid Tegelbacken, skulle således de nyinflyttade - Allians för Sverige som de döpt om "borgerliga" till - ha gett direkt grönt ljus för Maud Olofssons sons företag att bygga vindkraft i Markbygden? Först kanske informellt. Sen en formell process. Men innan allt är klart ett skålande i fin skumpa. Det låter alltför mycket maffia för att vara Sverige.

Nu kan det förstås - och är säkert sant - att Maud inte deltar formellt i besluten (?). Men jag såg en notis från Norrbottenskuriren: (också hittad av Expressen)
Näringsminster Maud Olofsson ska göra allt för att snabba på regeringens klartecken för vindkraftparken i Markbygden utanför Piteå. Det sa hon på torsdagen vid EU:s ministermöte i Umeå. - Ärendet ligger hos miljödepartementet. Det är ett stort jobb. Men självklart gör vi allt för att snabba på hanteringen, säger Maud Olofsson, som också stolt berättade om projektet för sina internationella kollegor i samband med det informella mötet mellan EU:s konkurrenskraftsministrar
Okey om "Maudan" inte klubbar. Men vad avses ovan med att "snabba på hanteringen"? När det gäller om man agerar för intressen som inte borde vara de som styr så kan inte det formella beslutstillfället vara viktigast. Något känns fel...Man får innerligt hoppas att allt är, som Stefan Tornberg skriver, ett mediatrev. F-n trot.

- Alliansfritt Sverige skriver samtidigt och postar först.

Fler bloggar.
- Peter Högberg,
- Progressiva bloggar på NetRoots.
Mer läsning:
- Folkbladet, Västerbottenkuriren, Pressisen försvarar Maud,
- Piteåtidningen,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Stefan Tornberg sa...

Ta ett snack med dina partikamrater i Piteå, Peter, om du inte tror på mig. Självklart hade inte detta uppmärksammats om det inte varit för den senaste tidens tubulens kring Maud och Vattenfall. Då duger det sämsta som förstanyheter på Nyheterna.

Peter Andersson sa...

Stefan: sorry för sent svar. Säger du det så tror jag förstås på dig.
Tycker att det verkar ha gått märkligt snabbt med hela projektet efter valet bara...

peter