torsdag 26 november 2009

Regeringens val av "inget att göra"-linjen

nätet finns det förstås en webbsändning av dagens frågestund med statsminister Reinfeldt. Det första ämnet var nästan självklart: SAAB:s möjliga nedläggning och den kris som svensk industri, tillväxt och jobb står inför om det sker.

Mona Sahlin hade en viktig poäng när hon pekade på regeringens talarmanus när man svarar på frågor om krisen. Det svaren handlar alltid om vad regeringen inte ska göra. "Vi vill inte äga bilindustrier" är i princip det enda beskedet man ger. Så också om en kris som kostar tusentals jobb och sätter människor i personliga krissituationer, på många sätt. Som Mona också pekade på är andra regeringar engagerade i hur man i krisläget försöker se framåt. Reinfeldt och Olofsson säger bara "nej".

Lars Ohly följde upp. Att det Reinfeldt påstår är "satsningar" är egentligen bara att regeringen utökar utbildningssatsningar till den nivå Sverige hade i högkonjunktur. Det säger de flesta att det i vanliga fall krävs mer nu. Låter man svensk bilindustri gå under lär avsevärt mer krävas.

Regeringen får idag berättigad kritik från SAAB-VDn. Han lär ha talat på ett "Framtidsforum" som skulle handla om visioner för ett Trollhättan som nog för tillfället kan ses som dödshotat. Att kriser kan föda lösningar och vända till optimism visar Nynäshamn under Ilija Batljans ledning. En optimism som säkert fortsätter även med hans efterträdare, som bloggar på "Annas betraktelser". Nu är vare sig Trollhättan liktydligt med SAAB men inte heller med Nynäshamn. Förvisso en bit från city men dock i huvudstadsregionen. Jag vet inte men gissar att läget är något mörkare i trakterna kring Trollhättan.

Regeringen kunde ändå peppa, driva på, stimulera, ta initiativ. Men icke något.

Fredrik Reinfeldt är statsminister därför att han ställde ut löften om fler jobb och färre i utanförskap. Man kan förvisso diskutera hur det beräknas. Eller man kan ta bort gamla beräkningar och införa nya, allt efter den profil som önskas.
Resultatet blev trots trixandet färre jobb och fler i utanförskap. Effekterna av SAAB kan inte trixas bort. Eller är de till och med så fräcka om ödestimmen kommer?

Fler som bloggar, utöver progressiva på NetRoots är t.ex Alliansfritt Sverige som har liknande postning, Hartman som har hittat högerfolk som hellre ser sossar rodda SAAB.


Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,