måndag 2 november 2009

Mer Sahlins än Reinfeldts Sverige hyllat av Obama

Läser i medierna att statsministern får ta emot beröm av Barack Obama. De kallar varandra "Fredrik". Och "Barack". Den sistnämnde säger sig uppskatta den förstnämndes "eftertänksamhet". Det låter mycket mysigt. Kanske det lyckosamma mötet berodde på Aftonbladets tips till Fredrik innan mötet med Barack?

Enligt Expressen säger den amerikanske presidenten att "Sverige är ledande vad gäller miljöarbetet".

Vilket Sverige? Reinfeldts?

Låt mig bara säga det så det är sagt. Det måste gå bra i förhandlingarna om klimatet. Det finns inte en tum av plats för oss som på hemmaplan är Reinfeldts motståndare att jubla över misslyckanden och förhandlingsbakslag. Och det är utan tvekan bra att Fredrik Reinfeldt fortfarande mognar, trots sin ledande roll. I början av tiden som statsminister, det erkänner jag, blev jag ohyggligt förvånad: Reinfeldt som inför hela Svenska folket i TV säger något i stil med: "Man har sagt mig att klimatet är hotat". Uppvaknade i mars (?) 2007? Av en statsminister??

När riksdagen debatterade klimatpolitiken i juni berättade Anders Ygeman (S) om skillnaden mellan ord och handling och om skillnaden mellan de politiska alternativen i klimatpolitken. Det är värt att lyssnas på så man vet var man har statsministern. Egentligen.

(du som älskar att botanisera i gamla saker kan läsa miljömotion i riksdage underskriven av bl.a. Reinfeldt från 2000 (ca) :-) Spännande!
Fler bloggar om klimatet:
- Maja Fjaestads inlägg till Blog Action Day.

Protokollet kan också läsas här.
SvD skriver också. Ekot likaså.
Läs fler inlägg på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Ulf Gustavsson sa...

Du är rätt tragisk. Sahlins Sverige? Men säger ganska mycket om sossars självbild eller brist på självkritik trots 3 år i opposition.
Vi ska vara glada att vi har en statsminister som närmar sig presidenten med eftertänksamhet och inte in your face som Sahlin antagligen hade gjort. Sahlin hade förmodligen slängt Obama en lista med grejer hon ville ha gjort och sagt: Shut up and suck!
Obama hade antagligen kallat på vakterna och slängt ut henne.

Peter Andersson sa...

Nu, Ulf, har jag själv varit med Sahlin i USA på ett FN-möte om miljö och hållbar utveckling och vet att du har fel. Samma resa lade hon en god grund för samtalen med USA om klimatat bla. genom en träff med energiminister Bodman. En bra gund som Renfeldt nu kan använda.

/P

Anonym sa...

Har svårt att tänka mig att Sahlin skulle bete sig så ociviliserat som Ulf beskriver.
Säga vad man vill om hennes politik och förmåga, men hon lider inte av någon brist på takt och artighet.
Men ärligt talat Peter?
Sahlin är som representant för Sveriges politiska opposition i USA och får till en träff med energiministern, sedan är statsministern i USA och har ett långt möte med presidenten.
Eftersom Alliansen har egen majoritet i Riksdagen får Sahlins egentliga makt och inflytande för stunden anses som mycket lågt, medan Reinfeldt som Statsminister med egen majoritet och som just nu innehar ordförandeposten i EU får anses ha så mycket makt och inflytande som är möjligt för en svensk statsminister.
Ändå försöker du hävda att eventuella framgångar för Reinfeldt skulle bero på den "grund" som Sahlin skulle ha lagt för dessa samtal genom sin träff med energiministern?

Peter Andersson sa...

Sorry, Anonym, för otydligt skriven kommentar av mig. Det där med mitt eget medföljande till Mona var avsett som kommentar till Ulfs egen lilla bild av Monas sätt att vara i världspolitiken. Vad jag menar med rubrikinlägget är att när Reinfeldt som EU-ordförande är piskade att agera internationell miljöledare så gör han det inte på en bas av egna insatser på hemmaplan. Förvisso har (S) sina miljöpolitiska ihåligheter historiskt. Men Sverige har ändå varit drivande sen FN:s världsmiljökonferens -72..med Palme, Kjell Larsson och så småningom Anna Lindh. I Eu-parlamentet nu ÅSa Westlund som fått Naturskyddsföreningens goda betyg. Reinfeldt har själv gott emot stora och viktiga miljösteg, vilket förstås inte förtar vikten av att han sköter korten väl nu.

Men visst ...ett litet stänk av bitter sötma ska erkännas när just han får stora "credit-rubriker" i medierna. Man får bara hoppas att miljöengagemanget gäller också på hemmaplan från nu...