torsdag 19 november 2009

Behöver Aftonbladet modebloggaren MOGI som "lekande arbetslös?"

foto: Magnus Wennman

Det är
verkligen reaktioner upp och ner i magen som framkallas när jag ser hur Aftonbladets viktiga repotageserie om arbetslöshetens Sverige och Eskilstuna byts till något helt annat.

Daniel Scythe bloggar om samma olika känslor som jag själv hade om modebloggaren MOGI (Malin Richardsson) från Bromma som under två veckor ska "belysar hur det är att leva på a-kassa."

Om det kommer att upplevas riktigt rätt om man som Mogi bor hemma hos föräldrarna. För alla dem som lever på bara a-kassa är ju hyran extremt stor del av det som pengarna ska räcka till. Den psykiska pressen som detta tillsammans med allt annat i en arbetslös vardag framkallar är väl tveksamt om hon kommer att känna av.
Aftonbladet skriver: Nu tar hon en paus från glamouren. Under två veckor ska hon leva på motsvarande en a-kassa – 3770 kronor.

Normalt kan hon köpa en handväska för 7 000 kronor. Nu ska modebloggaren Mogi testa att leva på a-kassa i två veckor. – Det ska nog gå bra. Jag tror att jag kan fortsätta att njuta av livets goda, men jag får göra det lite billigare, säger hon.

Mina inledande känslor är alltså nära sura uppstötningar över Aftonbladets nya vinkling. Sverige behöver inte folk som "leker" arbetslösa! Dom finns tyvärr på riktigt.

Men är det inte så att hon når läsar som verkligen inte skulle läsa Aftonbladets repotageserie? Kan en modebloggare få upp jobbkrisen på allvar i debatten? Har chefredaktören Jan Helin några bra svar hur tanken är att byta verklighet till en två veckors inställd shopping av modekläder och svindyra handväskor?

I en postning i dag skriver hon själv på bloggen:

Har precis betalat min mobilräkning på 1700 kr så nu har jag 2000 kr kvar att leva på de kommande 14 dagarna. Det blir 142 kr att leva på varje dag. Jag vill även tacka alla er som skickat email till mig och öppnat upp er och berättat om er situation, det var precis det som var tanken när jag tog detta uppdrag. Jag når ut till en helt annan målgrupp än Aftonbladet.

Just den målgruppen som drabbats hårdast i arbetslösheten, de mellan 20 till 24. Jag har fått email från massvis med 20 - 22 åriga tjejer som blivit sparkade från deras jobb och nu hamnat på A-kassa. Jag ska sätta mig ner och svara på varenda email jag får från er.

Visst verkar det ärligt och uppriktigt. Men jösses - det är på LEK!

Och ser precis en sen postning, att "arbetslösa" Mogi skriver om en tidig morgon på "Apotekets pressfrukost". Vad betalar en arbetslös för en sån tillställning?

Jag tänker inte skälla ut Mogi som person eftersom jag inte vet vad hon står för. På bloggen verkar hennes avsikter ärliga. Men tidningen Aftonbladets skifte, från att beskriva hur Sverige faktiskt ÄR för många, till att göra modegrej av det, arbetslöshet, a-kassa kombinerat med svindyra kläder, halsband osv: Nej. Det är smaklöst. Eller för att använda AbsolotJohans ord:

Jag blir arg, jag blir förbannad och jag hoppas hennes pengar tar slut imorgon så hon på allvar inser hur det är att vara arbetslös dag in och ut. Inte i futtiga två veckor, helst minst ett år så hon får känna på det livet på riktigt! Ingenting annat än ett jävla hån rätt upp i våra arbetslösa ansikten.


Fler som bloggar om Mogi: Tove från Kungsholmen som tänker följa, Mogi om ett "liv på a-kassa och om halsband, The Victor Report som tänker undefär som mina första tankar - möjligen också efter att ha läst Viktors kommentar.

"Arbetslösheten känns som en lite för viktig fråga för att flamsas bort i taffliga länkfiskartricks.
Ännu fler: No more Mr Nice guy, har en del uttryck som jag inte använder. Men reaktionen är nära min första... Kim Müller som tycker grejen är ovanligt tramsig och har en av Galenskaparnas youtubefilmer!!

Fyra nyanser av rosa bloggar också kritiskt och får kommentarer som inte är nådiga, bla från Popruta: Hon får nästan 4000 att leva för dessa 2 veckor, med nästan inga utgifter alls. Det vore rena himmelriket för mig som student!

Cornucopia har samma reaktioner som jag hade..och åter börjar ha. Nattis bloggar också..precis som Lizalicious. 2k bloggar också om Mogi,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag som arbetssökande uppskattade Aftonbladets artikelserie stort. ÄNTLIGEN (men förvisso det är ju valtider).
Men så helt plötsligt i deras "seriösa" artikelserie ser jag bilden på Mogli (ung, trendig modebloggerska).
Har det brunnit i skallen på reportrarna, helt plötsligt verkade de tidigare så seriösa reportrarna helt oseriösa och lite "Hänt i Veckan stuk".
Inget ont om Mogli hon är säkerligen naiv (eller inte).
Men leva på A-kassa under 14 dgr och bo hemma är väl ingen konst. Samt att jag tycker att de har räknat lite konstigt på beloppen, får inte dem att stämma riktigt.
Hon tycker även att det är brutalt att hon ska betala en mobil räkning som kommer i efterskott.
Men hallå....de flesta av oss arbetslösa måste både betala räkningar i förskott och efterskott även om a-kassan inte hunnit komma in än.

Toves sa...

det ar aftonbladet som ar ute och cyklar som vanligt men mogi far skiten. taskigt!

Henrik sa...

Underbart inlägg, tycker dock synd om Mogli som inte visar sin skarpaste sida när hon ställer upp på detta tilltag, btw så känns ju grejen som kopierad från fattigbloggen :/

Daniel Scythe sa...

Jo, det ska bli intressant att se hur detta går.

Om inte annat så är det väl åtminstone bra ifall det blir någon form av motvikt till Blondinbella som är med i MUF (även om jag faktiskt inte har någon koll på hur politisk hennes blogg är)

Om någon vill läsa mitt inlägg som nämns ovan så finns det på bloggen.