tisdag 3 november 2009

Klimatåtgärder fem i tolv

Som ett brev på posten till mitt kvällsinlägg i går kommer Reinfeldts artikel på DN debatt nästan som en replik. Där fanns bland annat en videosnutt från riksdagens med. Där berättar Anders Ygeman (S) om den faktiska politiken bakom de vackra orden. Just där ligger problemet. Eller som moderaterna själva med Reinfeldt som undertecknare skrev i en riksdagsmotion för några år sen:
Sveriges möjligheter att nå framgångar i det internationella miljösamarbetet bygger på vårt lands trovärdighet och kompetens
Där ligger något mycket viktigt som Reinfeldt också upprepar i dagens artikel. Den som själv har gått steget före har en stark position i samtal om vad andra måste göra. Problemet för Reinfeldt, det ser den som lyssnar på videosnutten, är att den som åker ut med en svagare ryggrad inte kan föra frågan framåt på samma sätt.

I riksdagsdebatten berättade Ygeman om hur de lokala klimatinvesteringsprogrammen hade bidragit till klimatförbättringar: Programmet minskade nämligen utsläppen med över 1 miljon ton per år. Det är lika mycket utsläpp som ca 180 000 svenskar orsakar under ett år. Det är obegripligt att man bara lägger det i malpåse, eller snarare i papperskorgen.

En radda andra exempel tas i riksdagsanförandet:
När vi socialdemokrater drev världens ambitiösaste klimatpolitik stod Moderaternas toppnamn Gunnar Hökmark i EU-parlamentet och ifrågasatte klimathotet och Kyotoavtalet.

När vi socialdemokrater hade minskat utsläppen med nästan 10 procent stod Fredrik Reinfeldt i Almedalen och sade att miljön inte var någon prioriterad fråga.

När vi gick till val på att befria Sverige från oljeberoendet gick Kristdemokraterna till val på att sänka bensinpriset.

När hela Folkrörelsesverige håller seminarium i riksdagen om behovet av att skärpa klimatreglerna och att Sverige måste ta sitt ansvar bokar Moderaterna och Kristdemokraterna Förstakammarsalen och flyger in två av världens mest framträdande klimatförnekare för att de ska förklara för riksdagen att det inte finns något klimatproblem.

Med det regeringsunderlaget är det kanske inte så konstigt att man inte klarar att samla Sverige kring en ambitiös klimatpolitik.
Jag önskar förstås statsministern och EU-ordföranden Reinfeldt lycka till, för allas vår skull.

Läs också: Mats Engström, blogginlägg och Aftonbladets ledare avslöjar Reinfeldts klimatbluff.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,