lördag 12 september 2009

Sverige brinner! Varför?

DN och Ekot rapporterar om fler bilbränder i Uppsala. I Södertälje har sju bilar brunnit. Nu verkar det också ha kommit till min egen kommun. DN och SvD berättar om brinnande bilar i Vårby Gård. I Göteborg brinner spårvagnar och bilar.

Varför brinner Sverige?

Den som enbart ser polisbrist och "för mjuka tag" som förklaringen riskerar att göra mer skada än nytta. Den som diskuterar frågan med argument om att någon skulle acceptera stenkastare mot brandbilar, SL-bussar eller våld mot poliser gör också bara skada. Och egentligen tror jag att alla har en bild av varför bostadsområden exploderar i vrede och ilska ibland. Jag talar inte om de tillfällen då olika kriminella grupper åker på "våldsturnéer" för att enbart bråka.

Den växande segregationen i Sverige, det verkliga utanförskapet, kommer inte att kunna lösas om inte problemanalysen är riktig. Här finns också ett politiskt ansvar: om man inte ser helheten utan växlar problemanalysen från att handla om "jobben", "bostadssegregation" eller "invandring" så kommer man inte att lyckas. Den som inte orkar ha fler tankar i huvudet samtidigt missar möjliga lösningar.

I Sverige finns ett antal större bostadsområden som återkommer i all form av statistik: högre arbetslöshet, lägre sysselsättningsgrad, sämre resultat i skolan, högre kostnader för socialbidrag, fler unga placerade av socialtjänsten, lägre valdeltagande, större ansvar för flyktingmottagande, stora behov av särskilt stöd i skolan som inte kan mötas, högre ohälsotal, sämre offentlig och kommersiell service, sämre underhåll och städning, mindre satsningar på fritid och kultur osv osv . Mycket av detta stämmer på exempelvis Vårby Gård.

Eftersom orsakerna till problemen är sammansatta och komplicerade måste också lösningarna vara det. Lägg den bästa grunden vi kan för barnen redan i förskolan. Se till att locka de bästa lärarna till områdenas skolor. Stärk vården och inte minst det förebyggande arbetet. Samarbeta med de gemensamma och oftast betydande resurserna som finns i kommun, bostadsföretag, privata aktörer, arbetsförmedling, försäkringskassa, föreningsliv, polis osv.

Bygg om och bygg nytt för att få fler verksamheter hit, fler jobb och småföretagare, goda kommunikationer, tillräckliga resurser för att ge eleverna i skolan det särskilda stöd som behövs. Det där har prövats i storstadssatsningar av olika slag. Problemet är att de tenderar att bli kortsiktiga projekt som inte utgår från den långsiktighet som svåra problem kräver som lösning.

Även Fredrik Reinfeldt tangerade de viktiga lösningarna i Svt-intervju när han var i Botkyrka. Egentligen en större, nästan sensationell omsvängning inom M än vad som kommenterats i debatten. Att det inte bara är batonger utan också frtidsgårdar som behövs. Ett erkännande av "det sociala arvets" betydelse för hur det går i livet.

Jag tycker förstås att socialdemokratin ska gå före. Vi måste verkligen vara det parti som klarar att både prata om medelklassen OCH om lösningar för dem som lever i det verkliga utanförskapet. Visst kan tankar om ett parti för de "framgångsrika" vara sött, gulligt, ja kanske till och med viktigt. Men släpp för allt i världen inte den motsatta, dystrare delen av storstadens villkor. Den segregation som har bidragit till att det brinner på många håll i Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Och vi andra, som jobbat i 40 år, skall vi också få något, eller skall varenda krona gå till
nya bostäder och annat trams till arbetsbefriade områden.
SD jublar med all rätt.

John Apse sa...

"Jag talar inte om de tillfällen då olika kriminella grupper åker på "våldsturnéer" för att enbart bråka."

Har du gått på den myten?

"sämre resultat i skolan"

Hur kan man kräva att barn som kanske kommit nyligen till Sverige skall kunna få "bra" betyg.

Anonym sa...

Ska besöka Sverige nästa vecka.
Det brinner i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Malmö ...
Vågar jag ta bilen med? Ska jag överhuvudtaget åka till Sverige?
Måste man skaffa vapen för att skydda sig?

Såna saker händer inte här i Estland. Ok, det sker några bilinbrot om man lämnar nåt värdefullt i bilen.
Jag vet att i Sverige har man nåt idiotisk myt att det är farligt på andra sidan av Östersjön - come on ...

Simo från Tallinn

Anonym sa...

Inshallah snart är sverige muslimsk! Vi ska göra 1000 Göteborg och 10000 malmö och 100000 Mehdi Gezalis väntar på att få dö för islam! Svenskar - underkasta er islam eller dö! Inshallah snart är ni mina muslimska bröder!//Sayf-Allah

Anonym sa...

Landet Sverige erbjuder nysvenskarna fred och frihet, gratis utbildning, gratis boende och gratis uppehälle via bidrag och tacken är detta? Utanförskap, frustration och inga fritidsgårdar? Skitsnack!

Anonym sa...

Sverige brinner för att idioter som du styr och ställer.

2010 lär du bli arbetslös.

Peter Andersson sa...

Först: jag låter dravlet stå kvar så att de till övervägande delen tänkande besökare jag har får en bild av hur det kan se ut. I och för sig har ni säkert sett det förr..sorgligt.

Om anonym är densamma eller flera är väl egentligen oväsentligt. Den av dom som kallar mig "idiot" har inte läst min profil och vet alltså inte att jag inte blir arbetslös på grund av valresultat. Ett, jag håller med, inlägg som borde raderas men..kanske en poäng att visa också.

Anonym 2 och 3 och första anonyma har samma budskap som SD-företrädare. Menar en del på allvar att de.... ska ha platser i Sveriges riksdag? Jösses

Anonym från Estland som verkar mer seriöst orolig o frågande: Nej, jag tror inte du behöver vara orolig. Jag tycker att det som händer ska tas på allvar men det
är inget inbördeskrig som pågår i Sverige.

John: Du har nog missuppfattat mig i den andra kommentaren. Bakom det du nämner finns lärare på många skolor i "utsatta" områden som gör helt strålande insatser för eleverna..men av ganska självklar anledning - att man inte kan språket än - blir resultaten lägre. Det min kritik gäller är att det mäts efter samma måttstock, att många elever som behöver särskilt stöd får inget eller för lite, och att vi inte redan i förskolan lägger tillräckliga resurser på att ge barn med ett annat modersmål bra förutsättningar för framtiden.

När det gäller kriminella grupper var den meningen nog hämtad utifrån Rapport-inslag från oroligheterna i Rosengård som berättade om detta. Är det fel är det förstås alldeles utmärkt.

Till sist: man önskar att en person som ex "anonym ett" som skriver om "40 år i sverige, som inte fått något, som ser varendra krona gå till "arbetsbefriande områden,...själv skulle våga träda fram med namn, gärna lite om det egna livet. Det vore väldigt intressant att veta vem "anonym" egentligen är.

Roger Svensson sa...

Att hävda att det behövs mer av sossarnas sociala ingenjörskonst, som har stor skuld i dagens situation, för att lösa problemen är ungefär som att föreslå att de ekonomiska problemen forna Sovjet skulle lösas med ännu mer planekonomi. Men det är klart har man bara en hammare så är ju alla problem en spik …

Peter Andersson verkar inte inse problemet i att samtidigt som skötsamma människor får uppleva ständiga offentliga besparingar och neddragningar så framstår det som att det inte finns någon som helst gräns för hur mycket av deras skattepengar som skall satsas på att ta emot och hjälpa invandrare. Problemet blir knappast mindre av att när en del av dessa invandrare missköter sig så verkar den enda reaktion från politikerna vara att de ”belönas” med ännu mer offentliga satsningar!