torsdag 17 september 2009

De rödgröna utmanar "gammelalliansen" på allvar

Ser att Aftonbladet i dag bjuder på en uppsättning rödgröna argument inför valet nästa år. Det är läsvärt.
Röster från folket ger sina råd till de rödgröna. Det märks att ilskan är stor i folkdjupet över slagen mot de arbetslösa och sjuka. Det dags att leverera ett alternativ. Klaga inte på regeringen utan berätta om den egna vägen. Visst. Jag håller med. Däremot tycker jag att det rödgröna alternativet blir mycket starkare om man jämför. Och den som minns var alliansen lovade före valet och gjorde efter vet att det inte bara är löften utan också resultatet som ska granskas.
S partisekreterare Ibrahim Baylan tar upp jobben, ekonomin, de 85 miljarder i sänkta skatter och utbildningen.

Anki Ahlsten (v)) berör välfärden, att det ska löna sig att jobba i välfärden och jämställdheten.

Maria Wetterstrand tar förstås miljö- och klimatperspektivet. Men inte bara som ett tungt över hängande hot mot mänskligheten. Också genom att fånga möjligheterna i en grön omställning. Det ställer hon i kontrasten mot den regering som ska försöka få ihop det viktiga avtalet i Köpenhamn.
Regeringens spelidé är att outsourca ansvar för klimatet till andra länder, framför allt fattiga.
Maria Wetterstrand skriver idag på de rödgrönas blogg om Reinfeldt och klimatet. Jag minns själv en dag i mars 2007 när Reinfeldt utbrast i nyheterna: "Man har sagt mig att klimatet är hotat". Välkommen sa vi alla till statsministern. Frågan är väl om man med den nyväckta insikten kan vara tillräckligt stark för att klara hem ett livsviktigt klimatavtal.

På Tv4 hör jag det beskrivas att EU-länderna till och med verkar kunna börja prata belopp för klimatpolitiken. I Bryssel finns det enligt TV4 2.500 olösta klimatfrågor inför Köpenhamn. Ingen av oss vill att Reinfeldt misslyckas därför att det är allvar. Men ska man göra verkstad krävs mer av engagemang, förståelse och vilja att också möta krafter som motarbetar omställningen. Klarar verkligen Reinfeldt det?

Mer om den rödgröna politiken här.
Läs den rödgröna klimatmotionen här.
Progressiva bloggar om rödgrön.se

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,