tisdag 1 september 2009

DN-debatt och Ekot i lansering av ny webbplats för vårdjämförelser

Det är möjligen inte varje företag och initiativ som får plats att berätta om sin lansering på Dagens nyheters debattsida. Idag händer det. Webbplatsen Omvård.se med tillhörande blogg startar på allvar.

Svenskt näringsliv, IT-företaget Sanocore och OmVård.se:s medicinska råd står bakom webbsatsningen. Att det ligger mycket spinn bakom lanseringen märk genom att Dagens Eko samtidigt snällt rapporterar om dåliga landsting, där Svenskt näringsliv egna portal ska göra saker bättre.

Jag tycker i grunden att det är bra. Vi har inte för lite öppen redovisning. Kan redovisningen fungera som press på vårdgivare är det bra. Valfrihet ska gälla i vården och patienten måste få något rimligt underlag att använda vid sitt val. Att sen landstinget i mitt län redan har samma funktion, hos oss Vårdguiden, kan möjligen förvirra men vad gör väl det. En del andra initiativ finns också, där t.ex. enskilda doktorer rankas.

Sen är frågan om patientnyttan: vårdvalet i Stockholm har hittills medfört att ganska få väljer. (15 %) De som väljer gör det nära hemmet eller jobbet. Och som medierna berättat är det inte alltid som man tillåts gå till den vårdcentral man önskar. Trebarnsmamman från Södertälje som gjort precis som "vårdrankningen" ska vara till för hade sett att Äppelviken var en bra vårdcentral. Hon fick dock inte komma dit.

Om det är så att lanseringen av Omvård.se har lyckats "spinna in" att Svt just i dag ska ha repotage om vårdval är väl skrivet i stjärnorna. Just nu diskuteras detta i Svt. Chefer från Jordbro och Trollbäckens vårdcentral berättar om sina olika villkor. Om detta negativa med vårdvalets effekter har jag bloggat mycket.

Man får väl ändå säga välkommen till Svenskt näringslivs nya vårdsite. Att man sen på sin blogg har valt att ta bort länkar till vårddiskuterande bloggar, som funnits under "provtiden", är bara att beklaga. Men kanske passar kritiska röster från kritiska bloggare inte in i konceptet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Kerstin Beckman sa...

Roligt att du skriver om satsningen. Länkarna till intressanta bloggare kommer att komma tillbaka, det känns som ett viktigt inslag i vår önskan att skapa debatt om vården. Vi tar också gärna in debattartiklar till vår debattavdelning, det är intressant från många perspektiv.

Kerstin Beckman sa...

Hej igen!

Nu är länkarna till spännande bloggar på plats igen! Vi hoppas på en intressant vårddebatt i bloggosfären i höst!

/Kerstin

Peter Andersson sa...

tack, Kerstin för kommentarerna. Och lycka till framöver.

Är förstås glad att blogglänkarna inte var något "tvättning" till en "renare profil" utan helt enkelt..teknik

p