fredag 4 september 2009

Piratpartiet - Rick Falkvinge

I Expressens intervjuserie med partiledare har turen idag kommit till Piratpartiets Rick Falkvinge. Han intervjuas om drömsamhälle, syn på välfärden, taktik efter valet, om patent och upphovsrätt och förstås om fildelning. Och mer än det.

Något det jag sett i intervjun:
* PP vill inte ange vilket "block" man är mest benägen att ge sitt stöd. (anm. Där finns ju den offentliga strategin att driva igenom sina egna hjärtefrågor genom att spela ut blocken mot varandra i ett "snillrikt" spel). Däremot är han igen tydlig med sin egen tillhörighet i det "blå laget"

* Oavsett resultat av detta spel kommer PP inte att ge sitt stöd till FRA.

* Rick F:s tidigare uttalanden om att "vård, skola och omsorg" är "skit" återtas med hänvisning till att det sades efter ett par öl med journalister.

* PP kan tänka sig att stödja Sverigedemokraterna om de avstår från människorättskränkande delar i sin politik = stora delar av partiprogrammet.

* Rick erkänner att tidigare uttalat att partiet ställer upp i kommunerna med bara "de skarpaste" företrädarna hade drag av elitism av sig.

* Rick menar att sitta i riksdagen är " en uppoffring som är nödvändig för att nå de politiska målen."
Jag får intrycket att PP nu försöker legitimera sin roll som "etablerat" parti genom att gripa tag i frågor man kan tala om i de nya församlingarna. Leg.kontroll på SJ-tåg nämns flera gånger. Det känns mycket ansträngt.

I tidigare inlägg har jag pekat på att partiet lyfter nya perspektiv som verkligen är viktiga. Problemet är att det även vid stor entusiasm i kommuner och landsting ändå är andra frågor som tar den absoluta tiden i anspråk även om man är flitig med motioner, interpellationer och annat.

PP:s pirater kommer så att säga att få trycka på knappar, mer än att vandra runt i kommunalhus och aktivt bygga om datasystem eller stänga av kameror i övervakade bussar och skolor. Även om det slaget av "politikerentreprenörer" känns uppfriskande.

Vänder man på steken, det vill säga till de frågor som partiet SKA rösta om, ska tycka om och ska vara engagerade i efter stöd av väljarna så blir det ännu mer frustrerande. Rick Falkvinge har vid ett flertal tillfällen illustrerat det med ett citat som återkommer i Expressen:
Jag Jag gillar inte att sitta på träbänkar och diskutera socialförsäkringens 21:a paragraf
Även
om jag är lite osäker vad som menas i sak (:-) är det just ointresset för det meta av de frågor som väljarna vill och kräver att politiker ska sköta som känns helt fel om partiet söker platser i t.ex. riksdagen. Svenska väljare är kloka och dömer. Men för egen del tycker jag demokratin kräver att man jobbar igenom sitt program.

I en kommentar skriver Lotta Gröning en del klokheter. Hon ifrågasätter, utifrån en positiv grundsyn på PP:s roll, varför partiet ska ställa upp i regionval/landstingsval:
Vad har piratpartiet där att göra? Det står för en helt ny syn på demokrati och inflytande. Piratpartiet ska vara där människorna är. Jag tror det vore smart att i första hand inrikta sig på riksdagen och möjligtvis kommunerna.

Men har de kandidater som vill sitta och traggla i kommunfullmäktige där lite kan påverkas och gamla maktstrukturer bestämmer allt?
Ja, man frågar sig..varför.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

David sa...

Informationssamhället är överallt, och kan förbättras överallt. Dagens folkvalda politiker behöver inse att det idag finns verktyg för att öka sin kunskap och sitt informationsutbyte som skulle kunna effektivesera den politiska belutsfattarprocessen rejält.

Fast det är ju så komplicerat? Jaha? Om det är så komplicerat, hur kan det komma sig att jag i regel kan bli mer påläst och nyanserad om ett ämne som politikern uttalar sig i än politikern på en halvtimme? (Kan ta lite längre tid om man måste sätta sig in i ett tungrott dokument och söka reda på flera lika tungrodda källor, men inte för mycket längre.) På min fritid dessutom.

Tänk om kommunalpolitikerna började diskutera och gå igenom all information på en Wiki innan man träffades och fattade besluten? Tänk vad man skulle kunna finslipa dessa beslut?

Idag är retoriken viktig i politiken. Men är det verkligen omöjligt att byta ut retoriken och polemiken mot diskurs? Kanske en gång i tiden när man var begränsad till sin lilla talartid framför rådet. Men nu behöver det inte vara så längre. Tekniken finns, och kostnaden för att implementera den? Tja, bjud in några politiskt intressade datorsnubbar och det kan ske gratis. Det finns inte ens något behov av att kontraktera någon mjukvarujätte att göra det för trettiotusen i licenspengar per år för varje dator...

Wiki, smaka på ordet. Gör sen en internetsökning och se hur kraftfullt och enkelt verktyg det kan vara. Det är inte mer komplicerat att använda en sådan än en blogg.