onsdag 30 september 2009

Ny valanalys: "Oddsen inte på alliansens sida"

Nej, dagens ledare från SvD gör ingen analys över nya jobbsatsningsförslag från de rödgröna. I stället fortsätter Per Gudmundson sin och tidningens "serie" om Mona Sahlin. Något jag också skrev om igår. I och för sig kanske huvudledaren är ännu sämre, där tidningen som så många gånger förr ska "avslöja" socialdemokratins kontakter med och influens av kommunism. Så tröttsamt.

Idag är handlar PG:s ledarinlägg om att Sahlin och (S) inte är så oroliga inför valet nästa år som han menar att vi borde. Underlaget för kommentaren är "statsministerduellen", inte läget för Sahlin / Reinfeldts respektive partier. Därav de optimistiska tongångarna på ledarsidan.

En mer intressant notis hittar jag i veckans "Riksdag & departement". Statsvetaren Sören Holmberg, som i och för sig har fått äta upp prognoser förut, har analyserat SIFO-mätningar inför de tretton senaste riksdagsvalen. Tio gånger av dessa har "ledaren" ett år före gått ut som segrare i valkampen nästkommande år.

Sören Holmberg har fler anledningar till att gissa på Mona Sahlin som statsminster efter valet.
"The cost of ruling" är en faktor. Regerande partier har i 15 av de senaste 19 riksdagsvalen tappat ett par procent. En tredje vinstfaktor för de rödgröna är det monumentala stöd som de rödgröna har hos förstagångsväljarna, denna halva miljon nya väljare.

För socialdemokratins kampanjarbetare återstår dock arbetet. Sören Holmberg pekar på att socialdemokratin har förlorat varenda valspurt de senaste 50 åren. Om jag själv får vara fräck att korrigera Sveriges "stora" valforskningsguru så finns det i alla fall ett val där S gick upp i själva valrörelsen. Valet 1991, då Carl Bildt blev statsminister. Det vara således en uppgång från en mycket låg nivå.

Mätningar och historiska fakta i all ära: det är de politiska alternativen som måste vara i fokus. Om dem gäller det att prata och övertyga. I en rimlig balans mellan den egna S-politiken, det gemensamma rödgröna och som kontrast: granskningen av alliansens resultat. Men okey. Det borde rimligtvis ge samma prognos som historiska valfakta.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Peter sa...

Enligt ladbrokes.com är oddsen visst på Alliansens sida, 1.80 mot 1.90 för S-V-MP. Enligt vissa är dessa odds en bättre indikator än Sören Holmbergs fuktade finger...

Anonym sa...

Det är ju bara det att Holmberg INTE fuktar sitt finger. Fingerfuktare finns däremot i just spelindustri. Varför missunnar du S.H. och kanske andra akademiker att vara skickliga inom sina område?

Anonym sa...

När folk fattar vad "Ohlyansen" innebär för Sverige kommer man behålla den regering vi har.

Thomas sa...

Med Bodström som draglok för (s) tror jag att (s) kan sluta drömma om "det monumentala stöd som de rödgröna har hos förstagångsväljarna". De lär snarare hamna hos Piratpartiet. T o m den välkände vpk:aren Jinge säger på sin blogg att han inför Bodstöm-hotet förmodligen kommer att svika (v) och rösta på Piratpartiet: "... mitt hjärta är precis lika rött som det alltid har varit, precis som hos många av piratpartiets ungdomsväljare. Den enda skillnaden i sak är att jag öppet redogör för att min egen röst aldrig kommer att läggas på ett parti som stöder Bodström som justitieminister."
http://jinge.se/integritet/snart-gar-jag-med-i-piratpartiet.htm
Så förutom Afghanistan, Förbifart Stockholm, EU m fl trevligheter så har (s) även Bodström som ett självgående problem. Men allt klarnar kanske i valplattformen som - förhoppningsvis - publiceras innan valet?