onsdag 30 september 2009

Rödgröna satsningar mot en allians på en enda gropig väg

Precis som Aftonbladets ledare betonar håller klyftorna i Sverige på att öka mellan de som har och de som inte har jobb.
I förrgår berättade Rapport också om den kraftigt ökande ungdomsarbetslösheten i Sverige.
I juli 2008 var ungdomsarbetslösheten i Sverige 17,7 procent. Ett år senare hade den stigit till 27,3 procent. Det är betydligt snabbare än genomsnittet i andra EU-länder. Det visar ny statistik från Eurostat, EU:s statistikmyndighet,

Inom borgerligheten finns egentligen bara en lösning som förs fram: att försämra anställningsskyddet, LAS. Men som Rapport också lyfter fram (och fler än så)

Lagändringar bakom utveckling Per Skedinger, nationalekonom på Institutet för näringslivsforskning, förklarar resultatet med att lagändringar har gjort det lätt och billigt att avskeda unga människor.
Den kraftiga ökningen av arbetslösheten bland unga borde föranleda betydligt seriösare diskussioner och beslut. Någon måste så att säga göra något åt något. De rödgröna har i och för sig kommit med förslag tidigare.

Rapport
"avslöjade" i går kväll delar ur det budgetalternativ som de rödgröna presenterar inom kort. Där ingår bland annat ett miljardpaket för att motverka den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. Satsningarna handlar om både utbildning och arbetsmarknadsåtgärder. Snabbare insatser för att unga så fort som möjligt ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden. Det behövs.

Äntligen börjar det hända saker. Och äntligen får svenska väljare ett tydligt alternativ. Alliansregeringen verkar fastlåst i tron på att jobbskatteavdrag ska lösa allt. I och för sig är alliansen splittrad om det också.

Idag får man också "stryk" av hela det samlade organisationsSverige. Det arbete som regeringens så kallade Globaliseringsråd har lagt ner på att hantera framtidens utmaningar behandlas bara "halvhjärtat" av regeringen. Förslagen sänds inte ens på remiss utan de deltagande organisationerna tvingas på DN debatt uppmana svenska folket att skriva till regeringen ändå.

Kanske är övertron på den felaktiga tesen "sänkta skatter ger fler jobb" en ny "enda väg" som för alliansen in i arbetslöshetens återvändsgränd. Samtidigt som klyftorna växer i Sverige.

Fler bloggar:
- Progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Edvin Ala(m) sa...

"Inom borgerligheten finns egentligen bara en lösning som förs fram: att försämra anställningsskyddet, LAS."

Svaret är: Nej, att göra ändringar i LAS är inte den enda lösningen. Men jag förstår att du försöker banka ut det påståendet.