måndag 7 september 2009

Filippa: ge Fredrik den rätta bilden av "satsningarna" på kommuner och landsting

foto: Pawel Flato / RK
Idag har regeringen börjat valbudgetera. Men för all del. Har jag och många med mig tjatat om och om igen på mer resurser till sjukvård, skola, äldrevård osv, så ska man inte klaga när förslag läggs om det.

Det blev på något sätt en liten moralisk upphöjning när man i alla fall i detta förslag har balans mellan sänkta skatter och pengarna till välfärden. Sen Reinfeldt tillträdde har tyvärr mer än så försvunnit ut till redan hyfsad välbeställda hushåll (en stor andel av skattesänkningarna)

Det finns en tråkig sak med "miljardanslag". Det låter så mycket när man talar hela Sveriges siffror. Men när det väl når verkligheten blir bilden en annan. Inget, snack: varje krona är viktig. Så också de som gått i skattesänkningar. Men hur blir det i vardagens sjukvård? I Rapport hör jag nu från Perstorps kommun att det extra anslaget inte räcker för att täcka ens halva besparingsbeloppet. I studion vill Reinfeldt inte möta kommunalråd i debatt.

Stockholms läns landsting som ger sin sjukvårdsnämnd (tjänstemannaförslag) en uppräkning med hälften av förra årets. (2,5 % mot 5,4%) Eller för 2010 en kostnadsökning på 1,03 mdr jämfört med 2,1 Mdr. Det är, som tjänstemännen sa vid budgetinformation i dag en "extremt tight budget". För att klara ekonomin krävs besparingar. Stockholms läns landsting får tydligen 645 miljoner (cirka). Jag säger inte att det är "ingenting". Men väldigt lite bara i förhållande till den uteblivna kostnadsuppräkningen.

Fredrik Reinfeldt behöver inte mer än åka hem till Filippa så har han chans att få en riktigt bild: kommunernas besparingskrav mildras. Några 13.000 jobb lär inte tillkomma. Så krasst kan politik faktiskt vara i vardagen.

Den borgerliga alliansen presenterade förslaget Helenelundsskolan i Sollentuna. Självklart kommer skola, elever, föräldrar och socialdemokrater i Sollentuna att bevaka och kanske till och med lyfta fram hur mycket skolan, där Reinfeldt fick glänsa, kommer att få av de resurserna.

Thomas Östros kommentar. Dito i DN.
Regeringens PM.
DI.se

Bloggar:
- Catharina Elmsäter-Svärd: "Regeringen värnar välfärden".
- Mats Engström: "Välfärdskrisen är här".
- Claes Krantz: Kommuner och landsting blöder – Alliansregeringen agerar 2010"
- Roger Jönsson: "Ett steg i rätt riktning från regeringen"
- Ewa Thalén Finné: "Bra agerat regeringen".
- Lennart Kalderén: "Nya kommunpengar - det ljusnar".
- Kommunal kommenterar
- Åsa Eriksson: "En ljusare morgondag"
- Rödgrön samarbetsblogg om programmet för framtiden.
- Progressiva bloggar på Netroots om "regeringen".
- Alliansfritt Sverige: "Dra på trissor- pengar till kommunerna".

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Prognosen för SLL är ändå ett överskott på omkring 430 miljoner kronor. Bara en detalj i sammanhanget.

När det gäller Socialdemokraterna i Sollentuna kommer det bli en minst sagt intressant debatt under den närmsta tiden, i synnerhet om den ekonomiska politiken ;)Prognoserna innan dagens besked har varit att Sollentuna kommer att klara balanskravet 2009. Om man går till dagens besked kommer Sollentuna få omkring 50 miljoner i tillskott under 2010.

Annars tycker jag att stämningen mellan partierna utanför fullmäktige alltid är något av ett föredöme. Freddie är en mycket trevlig person :)

Peter Andersson sa...

Evin: tack för beskrivningen av Sollentunapolitiken. Freddie har alltid greppet :-)

Man kan vända på allt. Prognos helt rätt 430 mkr...men är då 390 miljoner mindre än budgeterat. Förklaring att skatteintäkterna blir 755 miljoner mindre.

Det förtar inte min "sanning". De ytterligare resurserna är förstås ett värdefullt tillägg men är i praktiken (om allt går till sjukvården vilket är högst tveksamt) att täcka upp lite för den halvering av kostnadsökningstakten ner till 2,5 procent som jag skulle beteckna som "dröm"

/p

Peter Andersson sa...

Edvin
Glömde det där med Sollentuna. Inte lätt att hitta några budgetdirektiv eller så (nyare i alla fall) på nätet. Men om jag tolkat det rätt så innebär 2010 att "vi får ha de pengar vi har". Egentligen en sedvanlig "inflationsbesparing" på ett par procent eller några miljoner. Min erfarenhet (dock ej av S-tuna) säger mig att det KAN vara i storleksordningen som det tillskott som nu utlovas. Det innebär (men vi får hålla koll) att den skola där paketet så högtidligt presenterades kanske inte får så många nya lärartjänster..eller annat. Men som sagt...bara mina gissningar,.

/P