onsdag 9 september 2009

Efterlängtad granskning ger politisk stjärnsmäll mot Reinfeldts allians

Det är en kraftfull, politisk stjärnsmäll som de rödgröna delar ut till Reinfeldts allians. I en rapport sammanställd av företrädare för S, V och Mp är det möjligen helhetsbilden som är mest slående. Mest skadeskjuten av genomgången blir moderaterna och Fredrik Reinfeldt.

Sedan sitt tillträde som moderatledare har Reinfeldt medvetet försökt sätta bilden av de "Nya moderaterna". Genomgången visar en samlad politik i helt motsatt riktning. Ökade klyftor och missade chanser för Sverige är facit inom en rad områden. Samtidigt har man hållit fanan högt och vägrat ta till sig råd och varningar om svårare tider.

Det största misslyckandet handlar om löften om jobb och minskat utanförskap. Förr låg den svenska arbetslösheten ofta under EU-snittet, totalt och vad gäller arbetslösa ungdomar. Nu är det tvärt om. En högre total arbetslöshet och att var tredje ung går arbetslös placerar Sverige på jobbpolitikens svarta lista.

Ibland får man intrycket att regeringen stimulerar företagandet. Rapporten visar på en rad områden där regeringen tvärtom bidragit till ett sämre företagsklimat.
Efter tre år med högerpolitik
- har regeringen höjt arbetsgivaravgifterna för de minsta företagen.

- har stödet till småföretag som vill ge sig ut på exportmarknaden minskat

- avvecklas strategiska branschprogram för svenska nyckelbranscher som behövs om Sverige ska kunna behålla sin tätplats i den globala konkurrensen.
Före valet 2006 konstruerade den dåvarande oppositionen begreppet "Utanförskap". Om utvecklingen efter valet skriver de rödgröna:
Enligt beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst, som bygger på regeringens egna prognoser, så kommer utanförskapet nästa år att uppgå till 1 311 000 individer. Det betyder att utanförskapet under den borgerliga regeringen kommer att öka från 17,9 till 22,0 procent, vilket motsvarar cirka 270 000 personer.


foto: Maria Wilhelmson

Rapporten är ett grundskott mot Fredrik Reinfeldts trovärdighet i den ekonomiska politiken. Regeringen val av fel väg har är inte bara försuttna chanser för Sverige. Man har också tagit på sig ett direkt ansvar för att läget ser ut som det gör. Rapporten slår hål på en viktig myt:

Visst har den globala krisen slagit mot Sverige. Men det är också egna, felaktiga vägval av regeringen som bär ansvaret:
En bidragande orsak till den sämre utvecklingen på arbetsmarknaden i Sverige är frånvaron av jobbskapande investeringar. Istället för att investera i byggande, klimatomställning, infrastruktur, innovation och bättre villkor för småföretagarna, så har Sveriges regering valt att sänka skatterna. Därutöver har arbetsmarknadspolitiken lagts om, från aktiva utbildningsinsatser till passiva förvaringsåtgärder
Sverige får kraftigt ökande klyftor med Reinfeldt vid makten. I rapporten heter det:
Sedan regeringen tillträdde har skatterna sänkts med 85 miljarder kronor. Den fjärdedel av befolkningen som har de högsta inkomsterna har fått ungefär hälften av de borgerliga skattesänkningarna. Den fjärdedel av befolkningen som har de lägsta inkomsterna har endast fått drygt 6 procent av skattesänkningarna
Det finns mycket mer till den mörkare bilden av Reinfeldts styre. En förskola med större barngrupper och färre pedagoger. En miljöpolitik med mycket prat men ohyggligt lite handling men med skrotad skatt på handelsgödsel. En skolpolitik som lett till att färre når kunskapsmålen.

Färre platser i Komvux samtidigt som dessa fördelats om till fel grupper. En sjukvårdspolitik som öppnat dörrar för försäkringspatienter och gett Stockholm ett vårdval som stärker vården i områden med fler friska och försämrar den där ohälsan är högre. Ett totalt haveri inom bostadspolitiken.

Rapporten är väl värd att läsa och dessutom bloggas om i fler inlägg. Det finns gott om inspiration, även om politikens resultat skrämmer.

Mer att läsa:
- Alliansfritt Sverige om inneffektivt med skattesänkningar
- DN-debattartikel om S-prioriteringar i politiken
- Kommentarer och sammanställningar hos Johan Ulvenlöv, S-buzz

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Hansa sa...

"Politisk stjärnsmäll". I dina drömmar förhåller det sig så.

Peter Strobl sa...

Hansa; använd mitt utrymme att förklara vad du menar:

Varsågod!

britta sethson sa...

Så väldigt tydligt du demonstrerar en hel del av regeringens tillkortakommanden

Tack Peter. Även om det inte är rolig läsning så är det denna typ av sammanfattningar vi behöver ....

Alliansen kan lura folk en gång men inte ännu en...

Peter Andersson sa...

Britta: tack själv. Som jag skriver i inlägget är det helhetsbilden som jag tycker är så slående. Bekräftelsen av att det som en gång kallades "Nya moderater" egentligen är ett snäpp längre åt (i alla fall det gamla sättet att definiera) höger. Bo Lundgren är nog väldigt avundsjuk på att Reinfeldt lyckas presenterade det som halvvänsterpolitik.

Peter: ska bli kul och se om Hansa använder utrymmet.

Hansa. ok. Men ta emot Peters erbjudande: Berätta! Här finns en entusiastiskt lyssnande skara som ser fram emot din utläggning :-)