Jag ser att frågan om S-utspelet om skatterna, inte att förglömma också kopplat till vad skatter ska användas till, fortsätter att inspirera debattörer.(mig här) I dagens Aftonbladet finns en artikel om väljarnas syn. Om jag minns rätt stämmer den med liknande som gjorts förr. Det är också en fråga som bör kopplas till den politik som förs nu, som granskades av de rödgröna.
Som alltid kan man vända och vrida på resultatet. Om skatten säger 18 procent: "Den är för hög och borde sänkas". Aftonbladet drar av andra siffror slutsatsen att det enligt väljarna är ok med höjd skatt - bara någon annan betalar. Lite osäker om det är en klockren tolkning. Frågan som redovisas är om man "tycker att man betalar lagom mycket i inkomstskatt (56 %) eller för mycket (36%). Få anger "för lite" som svar.
Om hur viktigt det är att inte bara diskutera skattesatser utan att i ett led före detta ha klart för sig vilka problem man ska lösa för människor skriver Johanna Graf idag. En uppföljning på gårdagens Aftonbladet-artikel.
Johan Ulvenlöv har grepp om inlägg av progressiva bloggare.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, skatter, socialdemokraterna, mona sahlin, thomas östros, rodgron.se, val 2010
3 kommentarer:
Fortfarande måste det ju handla om vad man får för pengarna. Det är en växande skara som inser att det finns ett samband mellan dålig service och låg skatt. Och man ska inte underskatta det folkliga ursinnet över vilka övervinster som våra gemensamma skattepengar gått till.
calle: håller helt och hållet med. Däremot är JG:s perspektiv så viktigt. På samma sätt som (i alla fall jag) alltid pekar på borgarnas felsyn att "börja med skatten" utan att koppla till välfärd, så måste det omvända, höjd skatt, motiveras. Allt handlar ju om att långsiktigt behålla stödet för hur vi betalar välfärden.
Men som en punkti Abladets enkät visar..18 procent säger "det är fel att höja- den borde sänkas" är ju en av tusen tidigare bekräftlser att välfärden och skatter har ett ganska mastodont stöd i sverige.
Ja, tänk som man kan krångla till det. Det är väl närmast en självklarhet att vi ska börja med att tala om vad vi vill få ut av välfärden. Men de krav som socialdemokraterna utifrån logiska och ideologiska ståndpunkter redan aviserat kräver faktiskt att någon betalar för "tjänsterna". Och såvitt jag vet råder det inom socialdemokratin stor uppslutning att finansieringen ska vara solidarisk.
Skicka en kommentar