tisdag 1 september 2009

Varför blir ordet "budgetunderskott" på modet när regeringen inte är S-ledd?


Ser från ESV, Ekonomistyrningsverket, att budgetunderskottet har ökat. 201 miljarder. Skatteintäkterna faller. Kostnaderna ökar. Det ekonomiska moraset som verkar inträda med viss regelbundenhet förefaller ha startat.

Det finns en faktor som jag tidigare nämnt i blogginlägg. Det är också skälet till att det ofta blir så här när just de borgerliga partierna styr. Alliansbildandet är inget kärleksförhållande. Att ingå där och att offra lite av den egna partisjälen kräver att man släpper fram varandras krav. Reformdrömmar som kostar pengar från en. Sänkta skatter från andra. När båda sakerna genomförs samtidigt och samtidigt som man misslyckas med jobben så återkommer det där ordet. Underskott. Alliansfritt Sverige tar upp detta också.

Fredrik Reinfeldt har den senaste tiden försökt slå på S och de rödgröna med just ansvarstagandet för ekonomin. Vid sidan om detta har alliansen diskuterat budgetens innehåll. Där har moderaterna lagt en oerhörd kraft bakom kravet att sänka skatterna ännu mer, 10 mdr. Satsningar på arbetsmarknadspolitiken och utbildning är mindre, drygt 8 mdr.

Tänk att man inte verkar förstå: sänkta skatter är minus i kassan. Eller är det som i Agenda i helgen, ett inslag som var och en bör titta på igen. Där finns en djup ideologisk tro (övertro) på den sänkta skatten som verktyg för jobb. Dessutom en ideologisk plikt att ge kärnväljarna betalt för stödet på valdagen. Både 2006 och 2010.

Mer läsning:
DN,
- Svd,
Bloggar:
- Olof Björkmarker. "Jag vill inte sänkt skatt".
- Monica Green: "Nya underskott i de offentliga finanserna - regeringen lånar till skattesäningar
- M-partistaten: "Hur kan de borgerliga ha sån otur?- Igen?
- Karins värld: "De offentliga finanserna dras med enorma underskott"
- Tyckande och tankar: "201 miljarder skäl att byta regering".

Foto ovan: Clas Göran Carlsson

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Edvin Ala(m) sa...

Du skriver att budgetunderskottet har ökat. Dock glömmer du att det är en prognos för 2009. I juli var budgetsaldot var ett överskott på 6,2 miljarder kronor, vilket är 4,8 miljarder kronor högre än prognosen som presenterades före sommaren.

En anledning till prognoserna ser ut som dom gör är att staten, som en följd av finanskrisen, har skjutit i stora summor för att stabilisera dom finansiella marknaderna. Dessutom är det inte konstigt att statsbudgeten påverkas negativt under en lågkonjunktur. Du har ju till och med propagerat för åtgärder som ökar budgetunderskottet. Huvudsaken är väl ändå att man inte tappar kontrollen och att underskotten skenar iväg och bland annat spräcker budgetreglerna i Sverige och inom EU.

När det kommer till prognoserna är det ändå positivt att läget ser bättre ut för 2010-2012. Underskottet väntas minska från -201 mrd till -12 mrd. Men som sagt, det är prognoser :)

Peter Andersson sa...

En likalydande kommentar är invfogad på din blogg, Edvin

..som mitt inlägg har huvudfokus på: det spelar ingen roll med rött eller blått på siffrorna. Det är mindre i kassan om man sänker skatter.Så enkelt är det för mig. För andra är det annat, typ dynamiska effekter osv. Till det brukar utgifter läggas. Har man inte koll leder det till det ord som används ibland: "budgetunderskott".

Man kan nagelfara en eller annan siffra. Och visst kan jag contra med citatet :

"Även när dessa engångseffekter räknats bort är budgetförsvagningen i förhållande till förra året omfattande och uppgår till nästan 5 procent av BNP. Både det faktiska och underliggande budgetsaldot visar underskott under hela prognosperioden."

Utöver underskotten är ju budskapet "att arbetslösheten kommer öka under dom närmsta åren" som du skriver helt riktigt. Helt riktigt.

Inte helt fel att bilden på framsidan är en berg-och dalbana i full färd utför

:-)
p