lördag 5 september 2009

Omvända skattevärlden och större maskor i välfärdens trygghetsnät


För en tid sen, mitt under moderaternas stämma i Västerås, bloggade jag om att de miljonärer som har vistats i skatteparadisen nu med gott mod kan söka sig hem till Sverige igen. Veckans affärer skrev också om det. I Sverige finns ändå den skattefinansierade välfärden, väl värd att ta del av och återvända till när man som mycket välbärgade kommer upp i åren.

Igår skriver DN om att skatteparadiset Caymanöarna håller på att konkursa i finanskrisens spår. Nu har man vänt sig till "modern" England och ansökt om ett nödlån på 16 miljarder. Britterna verkar vara lite kinkiga: "Inför skatter" säger man till protektoratet.

Om detta, för mig en illustration på en felaktig utveckling i Sverige, hade jag redan i går tänkt blogga med en ganska kritisk underton. När jag först idag hinner "posta" ser jag utan att förvånas att ämnet fått plats i SvD:s Thomas Gürs kolumn. Han budskap är minst sagt det omvända: Typ, härligt att de återvänder för det visar att regeringens politik har lyckats."

När berättelsen når mig samtidigt som regeringens rena kampanj mot sjuka fortsätter blir skillnaderna - orättvisan i politiken - så, ursäkta ordvalet, överjävlig. Om den nya så kallade "bron" skriver S-företrädare här. Jag vill inte ha ett Sverige där maskorna i välfärdens skyddsnät blir större och större samtidigt som de allra rikaste börjar känna att Sverige är ett minst lika bra skatteparadis som de mer ökända.

Fler bloggar:
- Mitt i Steget: "Om de kastlösa i alliansens samhälle".
- Resursbloggen: "Husmarks bro - en mörken spång till ättestupans kant"
- Markus Blomberg: "Varför behandlas arbetslösa sämre?"
- Mina moderata karameller: "Nej det blir ingen ättestupa"
- Annarkia: "Tala om att glömmas bort". '
- Veronica Palm: "Regeringen väcker flera frågor än de ger svar".

Fler progressiva bloggar på Netroots: Sjukvård
.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Herr Gür är inne på helt rätt spår. Vi skall vara glad att de kommer tillbaka till Sverige som har stora förmögenheter. Herr Andersson kanske glömmer att dessa personer var sönderbeskattade för ett antal år sedan. Men minnet är ju kort, säger Pomperipossa dig något?

/Dr Dexter

Pavlina sa...

Varför talas aldrig om de människor som kanske tillhör den 4klassen. Vi som är i Jobb-och utvecklingsgarantin ( har 65% av lönen) jobbar 40 timmar/vecka som alla andra, utan att ha jobb avdrag. Det som vi gör kallas inte jobb det är Syselsättning/aktiviteter.I denna utanförskap är många unga människor och vi som har kanske 2 år till pension. Finansministern vill jaga de med bonusar (nåra 1000 människor) och han gör stor teater av det. Jag vet inte hur många som är i utvecklingsgaranti, nu tillkommer 50 000 sjuka som skall få jobba utan jobbavdrag. Är inte det fantastiskt?