fredag 11 september 2009

Håll hårt på den goda tonen!

Svenska dagbladets ledarsida skriver idag om hur viktigt det är med den goda, respektfulla tonen i politisk debatt. Man tar utgångspunkt i det utfall som republikanen Joe Wilson från South Caroline gjorde mot Barack Obama nyligen. Att kalla en talande president för "lögnare" mitt under ett tal i kongressen är tack och lov fortfarande något som är oacceptabelt.

Johan Wennström, SvD, befarar att bloggar ,som i grunden ses som något gott, också ger ytterlighetsrösterna en chans att nå ut. Konkurrensen om uppmärksamheten gör överskridande av "anständighetens gräns" frestande för den som vill sticka ut, menar JW. Han avslutar:
Visst präglas det politiska samtalet i Sverige inte av samma uppskruvade röstläge som i USA. Men tecken på att det kan förändras finns, framför allt på Internet. Vi måste hålla hårt på den goda tonen.
Jag är helt och hållet med på Johan Wennströms varning! Visst är vi alla människor med fel och brister oavsett om vi möts i en fullmäktigesal eller i nätdebatter. Och visst görs övertramp också i svensk politik. Men i stort har jag under ett antal år funnits i politiska miljöer där olika uppfattningar i sak och goda personliga relationer faktiskt kan förenas. Om inte i kamratskap så i alla fall som vanlig hyfs och fason.

Det borde funka på nätet också. Så är det verkligen inte på alla håll. Och det jag har sett är att övertrampen lika gärna kommer inom partier som mellan dess debattsugna anhängare.

Opassande skriver också.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,