lördag 19 september 2009

Genomslaget för begreppet "vänsterexperiment" efter Alliansartikel om "inget utrymme för satsningar""

Ja, eller som det ibland heter: Mona Sahlins vänsterexperiment". Varifrån kommer det? Onekligen låter det lite otryggt, något man gärna avstår från. Kanske är det syftet? Jag såg benämningen första gången på DNs ledare 2006 men det tror jag mer är en tillfällighet.

Att det däremot börjat användas efter lansering av Reinfeldts stab är mer sannolikt. Om planeringen av detta begrepp som ett led i att måla ut de rödgröna i solkiga färger har också Britta Sethson bloggat.

Läste det redan till frukosten idag. Henrik Brors i DN:
"Sahlins regeringsalternativ kunde betecknas ”vänsterexperiment".

Samma dag chattar Reinfeldt i Expressen:
"Det vi ser är ett vänsterexperiment, det har aldrig testats förut
".

Första gången ser jag det i Schlingmanns Dagens industri-debatt i januari.
"I dessa frågor finns också en grundläggande konflikt med Mona Sahlins vänsterexperiment "
Därefter i Allianspartiledarnas DN debatt i januari: Det var föresten under rubriken "Inget utrymme för nya ekonomiska satsningar":
Vi har till skillnad från Mona Sahlins vänsterexperiment ingen sedelpress i källaren. Därför kan vi inte lova reformer eller ställa ut löften om satsningar
Schlingmann upprepade budskapet i mars och upprepar i april på Newsmill och i maj på "Valledarbloggen". Sedan dess verkar det återkomma oftare:

- Svd: 9 september. Per Gudmundson.
"De rödgröna brukar bemöta anklagelser om att de är ett oprövat vänsterexperiment "

- SvD citerar Reinfeldt på moderatstämma i augusti:
"Eller där vi ger fler människor makt över sitt eget liv som ställs mot oppositionens vänsterexperiment som saknar svar på vad det vill med Sverige.
"

SvD citerar Schlingmann vid M-stämman i augusti:
"Moderaterna ska "tvinga vänsterexperimentet att ta ansvar för sin politik". Per Schlingmann beskrev det han kallade för Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets laboratorium.

- Begreppet finns förstås i Reinfeldts Vaxholmstal i år.

SvD, Lova Olsson citerar januariartikeln i mars. Det handlar om att
"Därför, slog kvartetten fast, kan regeringen i dagsläget inte utlova några reformer eller satsningar under valåret 2010."

Gudmundson har det förstås på sin blogg.

Andra bloggar sluter förstås upp: Camilla Brunsberg, Olah Örtengren, Fredrik Axelsson, Johan Lundberg, Mats Sander, Ett varje dag, Gunnar Axén, Mats Gerdau, Jan Nilsson, Erica Lejonroos, Erik Ottoson, Munkhammar blogg, Arne Lernhag,
En del frågar sig hur borgerligheten ibland kan få sån genomslag för begrepp som kan bidra till en annan syn på samhällsfrågor. Att sätta begreppet experiment på de rödgröna förefaller mycket medvetet. Att borgerliga bloggare och företrädare gör det kan inte klandras. Det är i stället något att lära för oss andra. Men det gäller att vara på sin vakt när det nu också smyger in i maktens granskares vokabulär.

Fotot av Henrik Montgomery, Scanpix, är taggat fritt enligt Google image search

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Britta Sethson sa...

De gör allt för att smutskasta och baktala. De förvränger och förvanskar språket för att själva framstå i en bättre dager.

Men vi är fler och fler som ser och påpekar detta. Min slutsats är att de saknar en politik som en majoritet av svenska folket skulle acceptera. Därför använder de dessa fula trick för att lägga en dimridå över sin egen politik.

Vi måste vara uthålliga och peka på det här fenomenet och vrida orden tillbaka så att det är de som står där med byxorna nere. (s) har alltid varit regeringsdugliga och med ett starkare samarbete med mp och v så blir det bara bättre....

Nu sysslar alliansen med ett jättelikt och storskaligt experiment. Reformer trumfas igenom utan att man lyssnar på remissinstanserna. När man sen inser att det blev fel så justerar man i efterhand lite grand tillbaka.

Bevare oss för alliansexperimentet i framtiden....

Thomas sa...

Ett annat uttryck som jag sett användas - med tanke på gamle kommunisten Ohly - är Warszava-pakten. En sammanslutning som bara la' sig ner och dog till allas glädje.