lördag 19 september 2009

Viktigt för rödgröna bevisa tom alliansretorik

Ännu en mätning om opinionsläget. Idag Synovate, redovisad i DN. De rödgröna leder med 48,8 - 45,2. Förändringarna sker mest inom blocken. S ner till 34 och vänstern upp. Folkpartiet backar och moderaterna upp. KD nästa precis på spärren till riksdagen.

Henrik Brors analyserar i DN. Hans säkert riktiga slutsats är att valet blir en kamp om mittenväljare. Förutom analys sällar sig Brors också till dem som vidareförmedlar budskap direkt från Per Schlingmanns och (m):s valstrategipapper. Han upprepar begreppet "Vänsterexperiment" som borgarna gärna vill sätta på det rödgröna samarbetet. Han kan inte heller låta bli att bidra till "skit ner Sahlin"-kampanjen: den resa till en väns femtioårsfest som Sahlin gör och som knappt en enda svensk (jaja, Ulf) blir förbannad på, används för att stärka bilden att "Sahlins privatliv skadar henne som politiker". Ingen kan övertyga mig om att detta inte är medvetet.

Så hur ska de de rödgröna vända mitten? Ta från borgare och inte bara från varandra? Ja, att potentialen är att öka marginalen till kanske 15 procent mot de borgerliga har faktiskt visats under mandatperioden. Det finns för ex. socialdemokraterna ett stort utrymme på 43 procent i form av väljare som bara i Stockholms län kan tänka sig att rösta S. Då handlar det mycket om att klä av Reinfeldt och gammelalliansens tomma retorik om jobbpolitik och utanförskap. Det handlar om att klä av bilden av att regeringen ger mest åt låg- och medelinkomsttagare. Det handlar om att ta matchen om ledarskapet och om vem som faktiskt tar ansvar för Sverige.

Fler bloggar:
- Mitt i steget: "Gillar ni inte mina principer så har jag andra"
- Bloggarna

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,