onsdag 2 september 2009

Parti från alliansen till de rödgröna - om Sd blir vågmästare


Expressen har ett år före valet börjat intervjua partiledarna. Idag är Maria Wetterstrand (mp) intervjuobjekt. (som förövrigt är med på Rödgrön dag på söndag) Utöver själva artikeln publicerar tidningen hela intervjumaterialet på en särskild sida. Att sen ledarredaktionens blogg samtidigt svarar med mindre begåvande påhopp får man väl bara notera.

I intervjun berörs hur partierna kommer att agera om Sverigedemokraterna blir vågmästare. Maria Wetterstrand upprepar det (mp) och övriga i det rödgröna samarbetet har sagt förr:
njet till samarbete eller beroende av Sd. Hon efterlyser fortfarande tydlighet från statsministern om att allianspartierna inte kommer att regera under ett beroende av Sd.

Om olyckan ändå är framme? MW ser det naturligt att alliansen splittras och något av partierna där är beredda att diskutera med de rödgröna. Hon pekar på att folkpartiet och centerpartiet har varit flexibla tidigare med samarbete över blockgränsen.

Hon är så klok, Maria Wetterstrand.

- Progressiva bloggar på Netroots om Maria Wetterstrand och Miljöpartiet de gröna
- Andra inlägg:
- "Vi i Sverige: "Sd får ingen makt"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Karin Reuterswärd sa...

Klart hon är klok, hon är ju miljöpartist ;-)

Jonas Sahlin sa...

Jag tror jag att det ligger betydligt närmare till hands att Mp samarbetar med alliansen. Att C eller Fp skulle samarbeta med S ser jag som uteslutet. Ännu mindre om samarbetet skulle kräva V. Det vore dödsstöten för de partierna. I takt med att M går mot mitten kommer Fp och C få liberala väljare i utbyte mot de mer socialliberala som de förlorar till M och dessa kommer inte acceptera ett samarbete med S. Själv skulle jag lämna Fp omgående.

August Palm sa...

Finns väl inga borgerliga partier som kan kallas socialliberala längre.
Det tog slut med Westerberg.

Johan Pettersson sa...

Är det inte så att S+V+MP blir beroende av SD för att rösta bort Alliansen?
Eller hur är det?
Sedan kan det ju diskuteras om Alliansen är beroende av Sd om Sd är passiva.

Peter Andersson sa...

Karin. Håller förstås med :-)

Jonas: Jag citerade bara Marie W. Och där var det inget alternativt att Mp springer till de borgerliga. KÄnns tryggt.

AP: yes. du har rätt. Däremot tycker jag att Reinfeldts moderater är mästare i att låta som socialliberaler samtidigt som de genomför en politik som förre moderatledaren ("riktig moderat") hade blivit väldigt avundsjuk på

Johan: Regeringen väljs ju inte av riksdagen "som vanligt" utan kan sitta kvar så länge som en majoritet inte röstar bort...Men traditionellt studerar man valresultatet och för samtal partiledare / talman. Men förstås..det är viktigt att det blir en mastodont majoritet för de rödgröna så behöver man inte tvivla.

/p