måndag 21 september 2009

Borg bara början. Det negativa kommer att bolma mot den ledande oppositionen

Ikväll kommer säkert en del svenskar att fundera: vad hände egentligen i riksdagen? Den annars så sakliga och ganska lågmälda finansministern som brusade upp så att hästsvansen gick som en propeller. Talet om "sossarna som minsann också..". Den trots upphetsningen fasthållna talregeln som inte erkänner misslyckandet med jobben.

Sommaren 2008 landade Karl Rove i Visby. Han är så kallad "guru" i politiskt kampanjande. En av de främsta meriterna är konsten att göra kampanjer där man talar illa, mycket illa, om motståndaren. Den mannen blev moderaterna och Fredrik Reinfeldts rådgivare.

Jag är helt övertygad att dagens utfall från Anders Borgs sida bara var början på en av de mest smutsiga och personfixerade kampanjerna vi någonsin har sett. Utgångspunkten är att såväl statsministern som finansministern har höga förtroendesiffror. Genom att hålla sig till budskapet från 2006, genom att inte tala verklighet utan genom att mer och mer börja slå på oppositionens ledare som personer ska man lyckas.

Tanken är att när det rödgröna pratar jobb och lägger förslag ska en viskande inre röst har monterats in på väljarna. Den som ska påminna om att "det kanske låter bra men du vet, hon som säger det...." Budskapet förstärks genom att hela tiden upprepa ett par saker. "Vänsterexperimentet" om de rödgröna som man tror ska underminera tryggheten och sprida osäkerhet. "Mona Sahlin med Lars Ohly" som sen följs av tal om kommunism, som man gissar ska skrämma några. De trogna kanalerna upprepar eländet och kan dessutom dra på med lite extra syl.

Det finansministern gjorde idag är säkert bara toppen av något mycket mer omfattande vi kan vänta. När till och med han i riksdagen kan påstå osanningar (ljuga, är annars termen) så kan vi förvänta oss mycket mer av "alliansallierade". Vart du en befinner dig, fram till stängningen av vallokalerna i september 2010.

ps: just nu hör jag ledande ekonomer i TV4 döma ut regeringens skattesänkningar. "Det ger väl inga jobb"

DN om budgeten:
- miljoner för kungligt bröllop
- Facklig kritik mot sänkta skatter
- Skattesänkningsförslagen

Nya blogginlägg:
- Aurora Felderman: SMS-lån på regeringsnivå"
- Alliansfritt Sverige: "om det parlamentariska läget"
- Helene Pettersson: "Sänkt skatt- lösning på allt".
- Martin Moberg.
- Röda berget: "En oansvarig budget signerad Anders Borg
- Mona for president: "Valfläsket tänds nu på och Anders Borg försöker att bestå"
- Veronica Palm: "Finansministern har nog läst Spara&Slösa upp och ner"
- SSK-bloggen.
- Fredrik Olovsson: "Varför ljuger Anders Borg?"
- S-buzz. "Nej, vi lånade inte till arvs- och gåvoskatten.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,