onsdag 23 september 2009

Alliansens svaga, irrelevanta länk

Ett viktigt karaktärsdrag för ett politiskt parti som önskar stöd av väljarna är att vara relevant. Till sin samtid. Till de problem människor upplever i vardagen och som de menar kräver politikens inblandning. Socialdemokratins styrka har alltid varit att vara precis det som Nils Karleby menade att ungdomsrörelsen måste vara. Verklighetssynens parti.

Ur det perspektivet kan man läsa Niklas Ekdals kolumn i DN som idag dömer ut KD:s märkliga turer i politiken. Niklas Ekdal skriver:
"Att offra det upphöjda predikandet i Alf Svenssons anda för ren populism, i en tid av förvirrat sökande efter fasta värden, är lika begåvat som förslaget om sänkt bensinskatt var 2006, ögonblicket innan växthuseffekten exploderade i medierna"
"I stället för att göra fyraprocentsspärren till en kamrat har Kristdemokraterna gjort den till en dödsängel, med sina ogenomtänkta utspel. För närvarande framstår detta som största hotet mot en borgerlig valseger, ett hot som Moderaterna har bidragit till genom att lägga beslag på alla tacksamma ministerjobb och lämna tre restposter till KD"
KD:s bedrifter inom alliansen är väl att ha fått igenom en "reform" som ingen vill ha (vårdnadsbidraget) och att ha ansvarat för att avveckla bostadspolitiken. Ett parti som fortfarande promenerar på den heliga vägen men gör allt för att tvätta bort stämpeln som ett parti för frälsta. Ett parti som i senaste Novusmätningen får samma väljarstöd som Sverigedemokraterna och är farligt nära uttåg ur riksdagen.

Niklas Ekdal beskriver hur partiet nu gör det mesta för att få uppmärksamhet men får det i helt fel och fullständigt irrelevanta frågor för väljarna. Hade det bara drabbat KD kanske inte så många tårar hade fällts. Men hela "gammelalliansen" riskerar att förpassas till opposition, osäkert hur länge.


Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Lars sa...

Wigforss tes lever vidare i Verklighetssynens Parti: "Fattigdomen fördrages med jämnmod, blott den delas av alla".
Socialismens hörnsten.

Peter Andersson sa...

Lars. Nu har vi tack och lov inte så mycket fattigdom i Sverige. TAck vare solidaritet genom skatter och en aktiv fördelningspolitik fram till 2006 i alla fall. Möjligen är citatet något som tillämpas av nuvarande regering när det gäller arbetslösa och de 54 ooo som kastas ut ur sjukförsäkringen

p