söndag 27 september 2009

Den totala tystnaden om värnskattslöftet som försvann

Det är säkert bara en tillfällighet men just nu är det problem med Svd:s nätupplaga. Men jag läste i morgonens papperstidning under rubriken "Alliansen sviker löfte om slopad värnskatt". Det verkar som om (m) tycker att det sänder helt felaktiga signaler om en helt felaktig fördelningspolitik, så här inför valet. Lennart Hedqvist, m-riksdagsledamot och ordförande i Skatteutskottet, menar att avskaffa skatten "nära inpå ett val inte är möjligt".

Jag ska inte för ett ögonblick säga emot Hedqvist. Ett klokt ställningstagande om det vore sakligt och inte bara kopplat till riskbedömningar om förlorade röster.

Det är förvånande hur få inlägg av borgerliga bloggare som har skrivits med anledning av nyheten. Letar lite på Knuff. Inget nytt på "värnskatten" eller "värnskatt". Samma värnskattstomma bloggosfär för den som testar med Googles bloggsök efter nyare inlägg. Däremot finns äldre saker skrivna såväl i gamla som nya medier.

Carl Bildt blev så glad inför valet 2006 när han till slut hittade en formulering om att avskaffa värnskatten i valmaterialen. Mats Odell tycker att den skadar Sverige och måste bort. Regeringens globaliseringsråd hade förslaget. Moderaterna hade det som en profilpunkt under den välbesökta Almedalsveckan. Svenskans ledarblogg har drivit kravet, och detsamma har Dick Erixon gjort och en gång till. Paul Lindquist bloggade glatt efter Almedalen och beskrev skatten:
Det går alltså inte att hävda att värnskatten behövs för att klara statens budget. Istället har den blivit en straffskatt på utbildning, risktagande och hårt arbete
Med beskeden i Almedalen såg PL ett krav från sexton tunga m-företrädare tas omhand av regeringen. Gudmundson har bloggat om det, precis som Ewa Westerberg både här och här. Christer G Wennerholm var mycket tydligt att moderaterna måste avskaffa värnskaffen..typ Nu.

Edvin Alam kallade det för "käftsmäll" förra gången Sen blev Edvin glad när Globaliseringsrådet föreslog avskaffande. Efter att ha sett tecken på bubblande vrede i nationen. Anders Borg meddelade att värnskatten inte skulle avskaffas. Det vill säga före sommarens besked att den skulle bort. Reinfeldts egen partiorganisation i Täby har tagit upp frågan på stämman.

Jag saknar också inlägg om löftessveket av, kanske Johan Ingerö och från landstingskollegan Lennart Kalderén. Christian Fredh blev glad att folkpartiet ville ta bort skatten.

Varför detta ständiga lovande och detta "aldriga" avskaffande av en skatt som sägs vara så skadlig (av en del) berättade Makthavare.se efter Almedalsveckan. Och jag noterar att idag när beskedet kommer igen om brutet vallöfte från Alliansmanifestet där formuleringen var att det var angeläget. Men står det i ett valmanifest så står det.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,