Så icke för alla. Därför blir också skillnaderna tydliga. Därför blir debatten ofta känslomässig och het samtidigt som skillnaderna blir tydliga. Som i dag där de rödgröna idag skriver på DN debatt: jobbsatsningar måste gå före, välfärden måste få sitt och begreppet "fördelningspolitik" måste återföras till den politiska dagordningen i Sverige. Bra!
De rödgröna behöver egentligen inte hänga upp sina förslag på opinionsmätningar. Även om en stor majoritet ställer upp på den rödgröna linjen och en minoritet, bara 17 procent, på de borgerligas prioriteringar. Så har det varit länge. Just därför kastade också Reinfeldt ut hela den gamla moderatpolitiken, retoriskt. I praktiken gick han ännu längre. Den som vill kan förstås också berätta att det här förslaget om 10 miljarder ytterligare i sänkta skatter inte hade alla allianspartiers stöd. Men så är ju moderaterna helt dominerande.
Ordning och reda i ekonomin. En aktiv arbetsmarknadspolitik. Resurser till skola och vården. Och faktiskt också en rättvis fördelning och minskade klyftor. En sån politik har stöd i väljarkåren. Jag lägger faktiskt ingen tid till att hitta någon dagsfärsk illustration. Söker på nätet och hittar en GP-undersökning från förra året. Den duger nu också. Den som kan visa en omvänd, det vill säga där väljarna sätter sänkt skatt före välfärden, är välkommen med motbevis för granskning. Det är väldigt svårt att få tag på.
Till sist. Jag bloggade igår om hur inte bara Per Schlingmann och alliansföreträdare börjar beskriva de rödgröna som "vänsterexperiment" för att underminera trovärdigheten. Nu har också borgerliga journalister börjat väva in begreppet i sina texter. Fakta är ju, som de rödgröna partiledarna skriver.
Sedan vårt samarbete inleddes har vi rödgröna ingått över 40 överenskommelser. I höst går vi vidare och koordinerar fler delar av vår ekonomiska politik.Till och med Reinfeldts allians är i den jämförelsen ett kortare fyraårsexperiment.
Läs mer:
- Eget blogginlägg om gårdagens skattesänkarförslag.
Fler bloggar:
- Mattias Larsson,
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om politik, alliansen, rödgröna, rödgrön.se, rodgron.se, val 2010, socialdemokraterna, regeringen, moderaterna, mona sahlin, miljöpartiet, maria wetterstrand, peter eriksson, lars ohly, vänsterpartiet, skatter, välfärd, fredrik reinfeldt,
2 kommentarer:
Bra och som vanligt intressant inlägg, Peter.
Och som vanligt, sanslösa kommentarer från en del moderata bloggar.
"Man kan bevisa vad som helst med statistik, som man frågar får man svar..."
Det nya språkbruket; allt från " vänsterexperiment" till andra subtila påhopp ligger, som jag tror du också poängterat flera gånger,inom en medveten politisk strategi.
Emanerandes från Schlingmann eller inte det är frågan.
Men att strategin blir tydligare och tydligare det tror jag börjar bli allt mer uppenbart.
Det tråkiga är att det solkar den politiska debatten svårt. Du har tangerat temat apråpå Sahlin och den häxjakt som pågår.
Notera hur de alliansstödda bloggarna använder ett nästan identiskt språkbruk, uttryck, retoriska upplägg,påhopp etc. Som om de följde ett dekret skickat från Stockholm.
Det gläder mig att din blogg i mina ögon är både saklig och lärorik, med en intellektuell touch som i alla fall jag gillar!
tack peter..det känns meningsfullt att skriva efter positiva kommentarer.
Annars brukar inte de centrala stockholmsdirektiven inom M läcka ut. Vi såg ett förförra valet (om jag minns rätt) och där var fördelningen "eget" / Skälla på S ungefär 25 / 75. Så visst är mycket medveten liksom insinuationer och mer "finstilt" som sakta men säkert ska underminera...
peter
Skicka en kommentar