lördag 19 september 2009

Gammelalliansen startar valkamp i motvind

Nu ska "Allians för Sverige" dra igång sin valupptakt på Sergels torg i Stockholm. "Allians för maktskifte" hette de från början, en sammanslutning av de gamla vanliga borgerliga som nu har styrt i tre år.

Morgonens opinionsmätning, som jag bloggat om, bekräftar att de rödgröna leder. Samtidigt äter moderaterna upp de mindre allianspartierna.

Det parlamentariska läget efter valet kan bli minst sagt komplicerat. Klart uttalat är att de rödgröna på inget sätt kommer att göra sig beroende av de främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Annat är det med Reinfeldts allians: de oklara beskeden fortsatte i veckan och toppades med att moderatledaren anklagade S för att ringa journalister och kräva att de upprepar frågan: "Kommer du att acceptera ett beroende av Sd?". Om det oklara beskeden från alliansen skriver idag Lena Hjelm-Wallén på Brännpunkt.

Opinionsläget gör en del partier desperata. Tydligast märks det kanske hos kristdemokraterna. Göran Hägglund verkar vara på väg att glida ifrån hela KD:s tidigare syn på etik, moral och samhällsansvar. I stället verkar det som han vill ta över det totala frihetsbudskap om "politiken förtrycker dig" som moderaterna tidigare har haft monopol på.
Claes Borgström skriver idag svar på DN debatt om ett perspektiv av Hägglunds "nya giv." Om detta skrev jag, utifrån det jag anar är Kd:s roll inom alliansen som "mosare" av S moraliskt

I Expressens "Ett år före valet"- intervju framträder Reinfeldt. Han gjorde mig riktigt förbannad med sitt hycklande om avknoppningar. Annars hittar jag inga besked som förtydligar om det inte bara är samarbete med Sd han säger nej till utan också andra beroenden. Frågan måste upprepas igen.

Fler bloggar:
Mats Engström, Alliansfritt Sverige,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,