torsdag 17 september 2009

Härligt med rödgrön, egen majoritet i opinionen

"Oppositionen går mot egen majoritet" lyder Tv4-rubriken.

Visst
ska man se den som mer inspiration än signal att allt är klart. Det sista vore inte bra. Men att det rödgröna laget nu har egen majoritet i Novus mätning är förstås just en inspiration.

Moderaterna fortsätter att äta upp sina alliansvänner. Fp backar, KD backar, C backar. TV4 har vinklingen att bara Mp på oppositionssidan har bidragit till ökningen sedan valet 2006. Det stämmer. Däremot är det glädjande att S går framåt från förra mätningen, från 33,7 till 34,9.
De rödgröna får 49,5 mot gammelalliansens 43,5.

Sverigedemokraterna minskar något men är fortfarande över spärren. Efter dagens uttalande av Reinfeldt i DN-intervju krävs nog att frågan ställs ännu mer intensivare om hur moderaterna och gammelalliansen tänker göra: regera vidare med aktivt eller passivt stöd från SD? Jag trodde det var utklarat med Reinfeldts tes att sossar tvingar journalister att fråga om detta och DN-intervjun legitimerar ännu fler frågor.

Novus mätning i SvD, GP, Ab,
Fler bloggar: Tord Oscarsson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

inte bra att rödgröna leder.. Jag kommer inte att orka med ökad ''mångkultur''

lasse sa...

S borde bekymra sig för sina siffror, att SAP mitt i vad jag förmodar är det största BNP fallet under ett år i modern tid och skenande arbetslöshet inte har bättre siffror än förra valet när folk röstade bort Persson för att man var så trötta på honom borde ge anledning till stor oro för SAP.

Är det så att Mp har ökat sitt förtroende i dessa frågor eller har de surfat på klimatsnacket som finns invävt precis allting nuförtiden, som när det var döende sälar i Östersjön. Varför vinner inte SAP på den ekonomiska krisen, varför får inte Alliansen svidande kritik för den senfärdiga och otillräckliga hanteringen av denna.

Om varken S eller Mp fått opinionspoäng på ekonomin betyder det kanske att dessa poäng tillfallit Alliansen. Kritiken av hur illa man skött krisen där vi fallit mycket mer än EU och OECD snittet är naturligtvis obefintlig i borgerlig media, snarare tvärtom, man hyllar Borg okritiskt för hans "kompetens". Inte heller är det speciell tung kritik i Public Service.

SAP kverulerar om petitesser som ett minimalt underskott i de offentliga finanserna, förväntas bli 2,3% 2009, under den lilla fjutt konjunktursvackan 2002 var underskottet 2%. Man svamlar om symboliska skattehöjningar för fastigheter etc som knappt ger några intäkter. Man gafflar om ordning på statsfinanserna när det skulle var närmast kriminellt att inte ha underskott.

Kommer ekonomin att vara den stora frågan i nästa valrörelse? Troligen så.
Hur kommer det att se ut nästa år när valrörelsen drar igång på riktigt, en media som helt domineras av motståndarna och deras SN stödda opinionsinstitut? Kommer webben att tapetseras med inofficiell uthängning av Monas fadäser och privatekonomiska tillkortakommanden? Var kommer Public Service att stå i sitt bokslut över Alliansens regeringsinnehav? Fortsatt okritisk (”objektiv”) hållning till finansen, har de ens någon som kan på ett adekvat sätt plocka ner honom.