måndag 14 september 2009

"Norge, Norge - det är ett härligt land..."

Nu säger NRK att valet är klart.
87 för
de rödgröna mot 82 mot de borgerliga är läget just nu i Norska valet som jag följer över NRK:s webb-TV och på Arbeiterpartis hemsida. De ser - härligt nog - att gå fram med fyra mandat till 65. Venstre ser ut att ha tappat åtta mandat till Höyre och ligger nu utanför spärren. Lars Sponhein avgår. Väljarna ser ut att ha rört sig inom blocken, precis som i Sverige. Den rödgröna, som det ser ut, segern får gärna upprepas. I så motto ser Norge ut att vara ett härligt föredöme inför vårt eget riksdagsval.

Det är däremot inte Siv Jensen, Fremskrittspartiet. De ser nu ut att ha gått fram 0,7 procent. Därmed är det Höyre som går fram starkast i oppositionen. Men att på samma sätt se en Sverigedemokrat i Sverige stå som största parti i opposition är ju något av en skräck. Att polera sig har Fremskrittspartiet gjort från Carl I Hagens dagar. På samma sätter försöker Jimmy Åkesson i Sverige. Håll för allt i världen ögonen på det.

Men igen. De rödgröna i Norge står som härligt föredöme för de rödgröna i Sverige.
Den sången som en gång skrevs om vårt västra broder- och systerland har vi svenska ångrat många gånger. Kanske dags att skriva om texten till en positiv variant av valsång för de svenska rödgröna?


Läs mer:
- SvD, valbevakning
- Aftenposten, grafik

Fler som bloggar:
Högbergs tankar, Mona for president, Alliansfritt Sverige, ,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Karpstryparn sa...

Synd att det inte gick bättre för Fremskrittspartiet, för de är Norges bästa parti. När det gäller Sverigedemokraterna så skulle jag bli förvånad över om de inte kommer in i Riksdagen nästa år, för de är ett av Sveriges bästa partier. Så tro mig, jag kommer att hålla ögonen på dem, kommer att rösta på dem så som jag har gjort tidigare genom åren. Nationaldemokraterna är också ett bra parti, och dessa båda två partier har inte svikit Sveriges folk som riksdagspartierna har gjort och gör. Jag är nationalist och älskar mitt land, därför har jag ingenting till övers för folkförrädaraktiga politiskt korrekta som t ex Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin m.fl.

Peter Andersson sa...

jaja, minst 96 procent av svenska folket röstar ju på de där "Landsförrädarna", trots allt. Du kanske skulle börjar grunna över varför...

Karpstryparn sa...

Svar till Peter Andersson: Ja, det gör de, man ska rösta på vad man vill och det man tror på. Jag har varit sosse en gång i tiden, men jag övergav Socialdemokraterna för ett bättre parti. Jag skäms för att varit sosse, när jag ser vad Socialdemoraterna har blivit. De slutade vara ett arbetarparti när Palme dog, hade han inte blivit mördad så tror jag inte att Socialdemokraterna hade varit så mycket skit som de är idag.

96 %? Du, om du inte visste det så finns det andra partier, de som rösta på andra än folkförrädarna är c:a 10 %. För det finns fler partier än ND och SD.