Långtidsarbetslösheten uppgår till 43 000, mot 26 000 för två år sedan.Redan tidigare har Alliansfritt Sverige undersökt (och Johan Ulvenlöv rapporterat) hur det är med inläggen om utanförskapet hos våra motståndare. Där råder "största..möjliga..tysstttn..ad". Ett genuint ointresse?
Att varslen blir färre är förstås oerhört glädjande. Ju färre desto fler som slipper uppleva att det faktiskt är ett helvete att gå arbetslös i Sverige sen den borgerliga politiken sjösattes. Eller med DN något mildare formulering:
Men de som har blivit arbetslösa kommer att ha det fortsatt svårt. Arbetslösheten bedöms stiga till runt nio procent under hösten. Och det kommer att dröja innan företagen har behov av att rekryteraHela allianspolitiken bygger som bekant på "fler jobb och minskat utanförskap". Teorin är att de sänkta skatterna (som förr sades vara frihetsreform") skulle fixa de nya jobben. Det är högst osannolikt att de, måhända tillfälligt, minskande varslen är en följd av den huvudinriktningen av politiken, som handlat om gigantiska 100 miljarder i minskade skatteintäkter.
För att klara det politiska skinnet har regeringen i stället börjat trixa med beräkningar. Utanförskapet har ökat. Punkt. För att klar valrörelsen har man också skjutit till extra pengar (alltför lite) till kommunerna nästa år. Men som framkom vid dagens kommunstyrelse i Huddinge så är också moderatledda kommunledningar lite vacklande om hur man ska använda de extra miljonerna nästa år. Valåret. Sen tar "satsningen" slut.
För socialdemokratin gäller det att ta rollen som opposition och granskare av resultatet av regeringens politik.
Men främst att leverera en vision för framtiden, eller frihetsberättelse som Johanna Graf beskriver det. Till det ett starkt program för jobben som involverar en grön tillväxt och det som välfärden ger i form av jobb och utvecklingsmöjligheter för sina anställda. Utöver att leverera service till medborgarna.
Partiets jobbkongress blir viktig. Det utgångspunkter som det rödgröna samarbetet har är ett kommande starkt regeringsprogram. Vi kommer garanterat att tala jobb, tala om hur utanförskapet ska brytas men också om hur den som trots allt blir arbetslös ska kunna ha en rimlig ekonomisk trygghet. Det är skillnad i politiken.
Fler bloggar om detta:
- Martin Moberg: "Jobbens betydelse i valet 2010".
- Johan Westerholm: "Om halvfulla och halvtomma glas"
- Progressiva bloggare på NetRoots.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, jobbävning, arbetslöshet, jobben, val 2010, regeringen, alliansen, socialdemokraterna, jobbkongressen 2009, jobbkongressen, utanförskap, utanförskapet, socialdemokraterna