fredag 18 december 2009

Hur fungerar regeringens krisberedskap? SAAB slår igen - Göran Hägglund kvistar till slottet


[uppdaterad] Klockan 14.55 får jag ett SMS om att Reuters uppger att SAAB kommer att slå igen. Jag ser det i medierna och blir förstås arg, ledsen, upprörd - you name it. En stund senare ser jag socialminister Hägglund på Twitter. Han ska "kvista förbi slottet"....

Visst undrar man. Om prioriteringen. Om regeringens krisagerande. Och kanske framför allt om infomationflödet till regeringens medlemmar. Funkar det verkligen?

Reaktionen också på facebook...förstås....


Mitt tidigare inlägg om nedläggningen.Reinfeldt sa tidigare i veckan att regeringen gjort för lite.
 - Fler blogginlägg på NetRoots och Politometern.
- Svd, SvD. Det är dystert, säger Maud, AB, Exp. 

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Peter.

Vad tror du? Är detta pressmedelande ett exempel på regeringens enorma senfärdighet, omvändelse under galjen eller är det rent av en politisk anka?

Klippt från regeringens hemsida:

>Näringsdepartementet, 8 december 2009

Storsatsning på elbilar i Västsverige
Regeringen genomför en satsning på elbilar. Två nya utvecklingsprojekt i Västra Götaland som totalt omfattar närmare 500 miljoner kronor är aktuella. Det kunde näringsminister Maud Olofsson berätta när hon och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dag, 8 december besökte Trollhättan.

- För att snabba på omställningen till grön teknik och för att stärka svensk fordonsindustri skjuter regeringen till extra resurser. Vi gör det tillsammans med fordonsföretagen för att skapa fler jobb i Sverige, säger näringsminister Maud Olofsson.<

Anonym sa...

Rimligt påhopp på Hägglund. Hans huvuduppgift i regeringen torde trots allt vara att arbeta med arbetsmarknads- och näringslivsfrågor.

Peter Andersson sa...

tack för kommentaren och infon. Det förefaller bli mycket mindre fordonsindustri kvar i västsverige som kan rodda de där miljöbilarna. Tragiskt. Tror att det är ( i alla fall nästan) ett år efter att riksdagen beslutade om utrymmet för regeringens agerande....

/P

Peter Andersson sa...

Anonym: jag tolkar din kommentar dubbelt. Om du menar det du skriver...ja, som medlem i regeringen gör han just det. SOm socialminister berörs hans områden av hur arbetslösheten påverkas. Som KD-ledare borde han dessutom känna att det berör Sverige.

Om du, vilket man kan tolka, har en ironisk ton i kommentaren och menar att en socialminister ska hålla sig till kömiljarder och inte bry sig om upp till 15.000 jobb försvinner ...ja, då har vi olika syn. Det är förstås orimligt att ett statsrådet inte får info om det och man KAN tycka att ett besök hos en riksmaskalk i det läget är lite väl nonchalant mot de som nu drabbas....

/p

Anonym sa...

Kom ihåg varvsstödet, 35 miljarder kr för att hålla varven under armarna i ca 10år och dom gick i konkurs ändå. Det hade varit lite billigare att ge varje varvsarbetare (32 000 personer) 10 miljoner var (mer än 30 Mil i dagens penningvärde)

http://www.fokus.se/2008/11/ett-varnande-exempel/

//Rune

Anonym sa...

Mona Sahlin har inte annan avsikt med sitt meningslösa dagispladder om att det är "en allvarlig dag "än att försöka fiska röster bland dom som förlorar sina jobb och därför skall hon hålla käften.
SAP, LO och facken har tillräckligt många miljarder som de medlemmar som nu förlorar sina jobb betalt in och om hon inte är beredd att satsa något av detta i ett företag som hon själv säger kommer kan bli lönsamt är hennes inhopp i debatten endast patetisk röstfiske.
Gå tillbaka till toaletten och läs Fantomen, där passar hon bäst

Peter Andersson sa...

Rune. Så här sent får du ett slarv-svar utan att jag sitter och kollar källor, men visst handlade varvstöden (under min barndom) mycket om att Nils G Åsling öppnade den så kallade varvsakuten. 1976 - 82.. någonstans där.

Egentligen var mitt inlägg inte om sakfrågan utan om att jag tycker att en regering inte kan ta en så dramatisk händelse som defacto påverkar hela ekonomin så lättvindigt. Alternativt att Göran Hägglund faktiskt inte visste om nyheten.. utan twittrade om sitt besök hos marskalken..

Sen, om jag minns rätt, har borgerliga riksdagsledamöter röstat för ett stödpaket om 28 miljarder. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3970816.ab

Regeringen har inte använt sig av den möjligheten under det år som har gått. Om inte tillverka bilar..så något borde ha hänt

/p

Kraxpelax sa...

SEXNOVELL! :oD