fredag 6 april 2007

Energiutspel av Fp kräver Allianssvar om kärnkraften

Folkpartiets utspelsmaskin rullar ständigt, även en långfredag. Just nu damp ett pressmeddelande ner med Carl B Hamiltons kommentarer till dagens rapport från FN:s klimatpanel. Om detta har förstås DN, dess ledare och SvD kommentarer. Visst kan det kännas dystert att världens länder i ett allvarligt läge först diskuterar OM hotet faktiskt finns och den här gången har fört resonemang om det "med stor sannolikhet" eller "med mycket stor sannolikhet" är så att forskningen påvisar ett konkret miljöhot.

Folkpartiet har en del kloka synpunkter, när det berör det globala och EU. Men självklart tar man tillfället i akt att också lyfta fram en utbyggnad av kärnkraften som en dellösning.
- Mer kolfri energi innebär mer kärnkraft! Därmed borde väl energiöverenskommelsen nu, som väljarna fick ta ställning till före valet, ha spruckit rejält? Kanske ingen katastrof eftersom hela fokus var vad som inte ska göras. Men utspelet gör att regeringspartierna utan tvekan måste ge tydligare besked. Om partier som är en del av denna allians ser utbyggd kärnkraft som en viktig åtgärd mot klimathotet så kan inte detta hänvisas till en kommande framtid. Jag, och säkert andra, väntar med spänning på regeringens besked.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Nej, det innebär inte att någon överenskommelse spruckit rejält. Inte ens lite. Överenskommelsen gäller denna mandatperiod. Vad som händer under nästa får vi komma fram till i en ny energiöverenskommelse. Att folkpartiet då bland annat förespråkar en utbyggnad av kärnkraften är känt.

Hur ser energiöverenskommelsen ut mellan s, v och mp? Eller ni kanske inte har någon alls? Ja, då kan den ju inte spricka iaf.

Peter Andersson sa...

Hej Mathias.
Skönt med seriösa kommentarer...

Min utgångspunkt var väl att Fp:s (Hamiltons) reaktion på klimatrapporten hade utbyggd kärnkraft som en grundpelare: Det är ju rätt, som han skriver, att energisektorn står nämligen idag för ca 25 procent av de globala koldioxidutsläppen."
Men om man då har en övertygelse som måste den väl drivas? Har man en lösning som man tror på: varför vänta om det är bråttom? Det är väl nu saker måste göras...

Som du säkert vet hade vi ju en energiöverenskommelse med C och mp.
Den tillhör ju nu historien även om centern slöt upp bakom den stora bio/vindbrukspropen strax före sommaren förra året. Det var ett fruktbart samarbete.

Personligen tror jag på breda lösningar över blockgränsen när de gäller energipolitiken. Och tänk om alliansöverenskommelsen som du hänvisar till kunde vara utgångspunkt? Det mesta där, om energieffektiviseringar o förnybart är ju ett jobb som vi drog igång ordentligt förra mandatperioden.

*fortsatt trevlig påsk*

/Peter