måndag 9 april 2007

Alliansens jobbretorik kraschad i mötet med verkligheten

Tanken slår mig när jag sitter vid den sanslöst tjocka pappersbuntarna inför kommande kommunfullmäktige. Är det ännu ett exempel på att pratet, retoriken, blir alltmer tom på innehåll? Ett förmedlande av ett budskap där det inte spelar någon som helst roll hur verkligheten bakom ordflödet ser ut? Jobbpolitik, till exempel.

Jag läser ur Socialnämndens verksamhetsplan för 2007. Lagd av en majoritet av allianspartier i kommunen. Av de partier som före valet talade om jobb istället för bidrag. 100 procent i stället för 80. Om att bryta utanförskapet och skapa jobb.

”..föra över 1.0 mkr från socialpsykiatri till ekonomiskt bistånd…Orsaken till denna överföring är bland annat minskat anslag för arbetsmarknadsåtgärder till arbetsförmedlingar vilket kan påverka kommunens försörjningsstödskostnader..”

Samtidigt bläddrar jag i verksamhetsberättelsen för samma nämnd. Året var 2006. Regeringen leddes av sossar. Majoriteten i Huddinge kommun var S. v och mp.

När det gäller ekonomiskt bistånd…under 2006 har kostnaderna minskat med ytterligare 8,5 mkr jämfört med 2005. Några av orsakerna är:

  • fler försörjningsstödstagare har blivit egenförsörjda genom arbete eller studier
  • fler har fått tillgång till arbetsmarknadsåtgärder
  • förbättrad samverkan med landstinget när det gäller sjukskrivna
  • förbättrad samverkan kring långvariga försörjningsstödsärenden .."

Arbetslinjen är inget nytt påhitt av Alliansen. Det har väglett politiken i alla de år jag har varit med. Visst kan mycket göras för att förbättra mer. Både i konkreta åtgärder men också i synsätt. Vi sossar måste till exempel förbjuda all användning av begrepp som "försörjningsstödsärenden". Om inte byråkraterna redan har fattat det så är det enskilda människor som är arbetslösa eller behöver hjälp för att klara mat och hyra. Inga djävla ärenden!!

Att alliansen tagit makten innebär konkret en kommunalisering av kostnader från staten som inte längre tar det fulla ansvaret för arbetsmarknadspolitiken. Men framför allt: alliansens tal om jobb i stället för bidrag före valet, har konkret i vardagen blivit mer bidrag och färre i arbete efter valet. Då undrar man hur mycket tom retorik faktiskt påverkar väljarnas val. Förhoppningsvis går man i alla fall inte på det än gång till.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , , ,