Ungefär 70 procent av väljarna ger sitt stöd till antingen socialdemokraterna eller moderaterna. Dagens mätning från Demoskop/Expressen är en tydlig illustration mot ett Sverige på väg mot att bli ett riktigt tvåpartisystem. Med alla fördelar och nackdelar det har. En sådan utveckling kan naturligtvis bekräfta något som i alliansens form redan har accepterats. Ansvarsutkrävandet blir möjligen enklare. Ansvaret är tydligt. Men visst finns det stora risker med en sådan utveckling också. Det är alltid nyttigt med konkurrens, också inom politik. Partier som sätter blåslampan i baken på de större, där så behövs. Ett egetintresse att politiken har utrymme för olika intressegruppers uttryck i partier. Debattklimatet och agendasättandet där fler partier ger möjligheter, i alla fall i teorin, till en bredare dagordning för samtalet.
OCh vad sker om de två stora som blir kvar glider allt närmare varandra? I försök att fånga kvarvarande marginalväljare som är beredda att hoppa fram och tillbaks? Tar då, som i exempelvis USA, personfrågor över, blir valavgörande och sätter dagordningen för debatt och medier? (ännu mer) Ett samhälle må klara sig utan folkpartiet men behövs inte social liberalism i ett partipolitiskt uttryck också för att politiken ska leva. OCh hemska tanke, det kanske till och med är bra för ett samhälle där renodlade marxister och kommunister har rätt att mötas i partiformen och söka väljarnas stöd....tänk om det till och med är BRA för demokratin...
Mångfald är bra för utveckling och växt i ett samhälle. Mångfald berikar och vidgar oss som människor. Ett renodlat tvåpartiförhållande i Sverige kan på så sätt göra politiken lite tråkigare och gråare. Även om det finns praktiska fördelar att renodla spelplanen också. Eller?
Intressant: Andra bloggar om: politik, alliansen, socialdemokraterna, opinionen, tvåpartisystem,