Visst kan det ligga en förklarande logik i uttalandet från Svenska spels VD om att man har apparater där de, så att säga, behövs och inte där de inte efterfrågas. Men det här är ett område med behov av insatser från en offensiv folkhälsopolitik, den där som Tobias Tobé också vill avskaffa. Det får inte en vanlig företagsstrategisk fråga.
Det är mycket lätt att förstå och sätta sig in i de drömmar om ett bättre liv som ligger djupt i spelarsjälen. Och för de som bor i de spelautomatfria kommunerna som Lidingö och Täby ordnas ju spelvinsten rejält av regeringen, som den sänkta fastighetsskatten och avskaffandet av förmögenhetsskatten. De ”reformer” som folket i de spelautomatstäta kommunerna som Botkyrka inte är i närheten av att ”vinna”. Jag ser dagens uttalanden från Svenska spel som ett bevis på att statens ändå måste skärpa sina ägardirektiv till bolaget. Det får inte vara en medveten strategi att placera spelautomater i de fattigaste av våra områden. Det sociala ansvaret måste sträcka sig betydligt vidare än vad det gör idag.
Men om man blir oroad över inställningen hos ledningen i Svenska spel så blir man verkligen skrämd över hur moderaterna kan agera som de gör. En avveckling av Svenska spel som skickar över spelöverskott till privata ägare i stället för till idrotten. Och ett privat inslag som sannerligen inte kommer att ta mer hänsyn till sociala förhållanden än vad som är fallet idag.
Som sagt...den utvecklingen skrämmer...
Intressant: Andra bloggar om: politik, svenska spel, jack vegas, moderaterna, regeringen,