Det finns möjligen en rad logiska och kanske till och med försvarbara förklaringar. Men bilden är så omtumlande, så talande att jag inte kan motstå att göra jämförelsen. I dagens SvD beskrivs det kaosartade läget på SöS-akuten. En effekt av stark befolkningstillväxt, för få vårdplatser, en svårighet att styra besök till rätt vårdnivå, brister i närsjukvårdens tillgänglighet och öppettider är tillsammans med undermålig organisation och den medicintekniska utvecklingen förklaringar. Där finns mitt i eländet något positivt: I repotaget illustrerat med hur vården ges på världsnivå för förtidigt födda barn och, å andra sidan, äldre som idag behöver ingrepp för friskt liv, där det bara för några år sedan var säker död som gällde. Till det kommer förklaringen "en senfärdig nybörjarmajoritet i landstinget som inte gör saker tillräckligt snabbt. Deras fokus ligger nu på att hitta andra som kan göra jobbet än landstinget självt. För detta får patienterna betala priset.
I Dagens nyheter är bilden en annan. På Grand Hotell i Stockholm, av alla ställen, öppnar den tyske doktorn och ryggläkaren Horst Dekkers en mottagning för att få patienter till sin praktik i Munchen. En av behandlingarna han erbjuder är också erkänd av den svenska vården men där har tysken anmälts av en rad patienter som trots "investeringen" inte upplever att ingreppet hjälpte. Den andra behandlingen, en diskbråcksoperation, döms ut av svensk medicinsk expertis.
Jag har skrivet en del inlägg om sjukvården tidigare. Både om problemen, om vad vi sossar vill och hur vi ser på den borgerliga majoritetens förslag. Det handlar om allt ifrån mer resurser (det kräver skattepengar), ett bättre system för resursfördelning som tar hänsyn till befolkningsutveckling och vårdbehov, förändringar i organisation och förhållningssätt till patienten, mer hembesök till äldre och barn, bättre öppettider i närsjukvården och fler närakuter. Mot det står den nuvarande landstingsledningens orimliga förhållningssätt. Den fullständiga blockeringen och övertron på att privata alternativ löser problem är helt sanslös. Inte minst i ett landsting där det finns gott om privata alternativ, ibland på fel ställe. (där människor är friskast i stället för där de är sjukast. Helsnurrigt!)
Vi sossar ser det ganska enkelt och rationellt. Vi ska ha vård efter behov. Sjukast först. Betlald med skatter och demokratiskts styrd. I det är privata alternativ just ett alternativ.Vi utvärderar deras insatser utifrån uppdrag och resultat, INTE utifrån det faktum att de drivs av andra än landstinget. De ska ha samma förutsättningar men inte heller favörer, i förhållande till vår egen vård. De får inte flockas i östermalm utan måste ta ansvar i hela länet. I SvD:s artikel berör två av vårdens anställda detta. En av dem, Anna Linder som är sjuksköterska på SÖS-akuten säger något mycket viktigt: VI har begränsat med resurser i Stockholm och har inte råd med privat sjukvård som går med vinst . Redan idag finns till exempel Mariakliniken där våra skattepengar blir till vinstpengar. Det låter lönsamt men det handlar också om att man begränsar sin verksamhet och inte "tar emot" kostsamma, besvärliga patientgrupper som kräver längre vårdtider och dyrare undersökningar. Dessa patienter hänvisas till landstinget."
Det är ord som är tänkvärda. Visst är ex Mariaklinikens vinst också skapad under vår tid vid makten. Ibland handlar det om att avtalstider är satta väldigt långt fram. Det sker nu och vid en eventuell S-ledning i landstinget efter nästa val, kommer de borgerliga genom långa avtal med privata vårdgivare att ha omöjliggjort en förändring. Det är faktsiskt rent ut sagt för djävligt! Men där ligger något som kräver debatt: Om varje skattekrona ska användas effektivt, om varje skattekrona vi tar in ska gå till vård, om det faktiskt behövs fler skattekronor till vården: hur ser vi då på att en del av dessa inte används igen i verksamheten utan "berikar" privata ägare. Idag kanske enskilda doktorer. I morgon som aktieutdelningar i stora börsbolag, måhända utländska ägare. Onekligen är problemen på SöS, doktorn på Grand Hotell och det fokus man ska ha i sjukvårdspolitiken en viktig diskussion för alla framöver.
Intressant Andra bloggar om: politik, sjukvård, alliansen, stockholm, landstinget, utförsäljning, privatisering