tisdag 3 april 2007

Tåg, vägar och en idélös regering


Regeringen trasslar allt mer in sig i frågan om investeringar i vägar och kollektivtrafik. Från den snurriga starten i höstas när man direkt gav signaler att Citybanan skulle stoppas har allt gått fel. Infrastrukturministern griper tag i det halmstrå som inte kan användas särskilt länge till. Att skylla på tidigare regeringar. Vi är många som har synpunkter på den historiska fördelningen av anslag till vägar och järnvägar. Men även den mest uttalade sosseskeptiker borde ändå kunna erkänna att de sista årens investeringsplaner har gått stockholmsregionen till mötes bättre än tidigare. Men vad händer nu? Under ett par månader har vi fått höra ett klart nej från alliansen om kravet att intäkterna från trängselskatten också ska tillfalla kollektivtrafiken. Moderata företrädare gick ut i media och förklarade att Förbifart Stockholm skulle byggas och där skulle intäkterna främst användas. Enhetstaxan är borttagen och ett obegripligt zonsystem och höjda avgifter är genomfört. Och fortfarande trasslar pendeltågen, extratrafik dras in samtidigt som också miljö- och klimatfrågorna ställer större krav på trafikområdet.

I DN nämns att förslagen från Vägverket och Banverket ska ut på remiss. Man kan hoppas att regeringen där ger tid för kommunerna att verkligen diskutera frågorna. I dagarna har en annan remiss om trängselskatten skickats ut från samma regering med ungefär 11 dagar (!) till kommunerna att hantera svaren, något som omöjliggjort ett demokratiskt hanterande.
Nu verkar regeringens enda idé vara att näringslivet ska hosta upp pengar i så kallade PPP-lösningar. Det är sannerligen inte mycket till handlingskraft som visas.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Om du åker långt med en taxi så ökar ju priset.
Bor du på hotell under flera dagar så betalar du ju mer.
Om du använder internet på 7 eleven så betalar du mer om du vill använda datorn under en längre tid.
Åker du långt så bör du betala mer inga konstigheter med det. Dessutom är priset 40 kr... billigare än tidigare zonsystemet.
Finns månadskort eller 24 h kort att köpa.