måndag 9 april 2007

Vänsterledning, havererad allians och starka antidemokrater

Ännu en mätning av opiniopnsläget. Ännu ett bakslag för alliansen. Och ännu en påminnelse om att demokrati inte är något statiskt. Nu är ett i hög grad odemokratiskt parti, med en människosyn helt främmande för en modern demokrati, större än det i regeringen ingående kristdemokratiska partiet. Mätningen presenteras idag i TV 4. Ganska anmärkningsvärt faktiskt att just den källan inte ens nämner partiet ”socialdemokraterna” som får en nedgång till 40%(!). Bara det något att stanna upp en stund och rekflektera över. Mätningen finns också i DN och SvD.

Mätningen ger också uttryck för det problematiska i ett regeringssamarbete. Moderaterna tappar stort hos det som skulle vara deras stora stödtrupp: egenföretagarna. Det kommer att kräva och leda till en hårdare kamp framöver, när allianspartierna ska ”rätta till” förhållandet, och sno tillbaks företagarna. Det skulle ha skett i vanliga fall. Efter alliansens betoning av företagarna (retoriskt) och dess betydelse för jobbpolitiken blir det än viktigare att justera läget, dvs ta tillbaks förlorat väljarstöd. Det kan för oss utomstående bli ganska spännande att följa.

(anm efter kommentar: totalt behåller alliansen som helhet sin andel egenföretagare. De går från M till C. Ovanstående syftar på att det ska bli spännande att följa den interna kampen om företagarrösterna)

Majoritet för S, v och mp. Utan att ha någon mer saklig grund för påståendet menar jag att det bekräftar min tes: Hade vi sossar tillsammans med Mp och V varit tydligare i en motallians före valet så hade resultatet kunna blivit mycket mer att jubla över, snarare än att gråta över. En lärdom och läxa för framtiden.

Siffror hit eller dit. Sverigedemokraternas uppåtgång, som riskerar att legitimera ett parti som bär värderingar och en människosyn som inte har i demokratiska församlingar att göra, oroar mycket. Men det kanske inte alls behövs så mycket för att stoppa ogräset. Den som granskar vad partiet hittills lägger för förslag och driver för frågor lokalt ser att det handlar mycket om partiets arvoden och resurser, mindre om politiska sakfrågor. Nationellt saknas alltid partiets förslag i viktiga och aktuella sakfrågor. Men det räcker att ”glida in” på en Sd-hemsida med sina blogginlägg om invandrare, islam och kommunism för att genomskåda syftet bakom partiet med den nu sminkade ytan. Och den som också tar del av bloggarnas kommentarsfält från engagerade Sd-sympatisörer har onekligen en rik källa att ösa ur för att kunna ge en tydlig bild av partiets syften och mål. Huruvida Kristdemokraterna kommer att agera utifrån detta får visa sig. Göran Hägglunds stora förhoppning är säkert att hans idéer om namnbyte på fastighetsskatten snart ska ge stigande siffror i opinionsmätningarna. Det var väl syftet?

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du får gärna precisera varför du anser att SD:s människosyn är främmande för en modern demokrati, och varför du anser att dom inte är ett demokratiskt parti.

Annars kunde man ju tycka att sossarnas egen ovilja att be om ursäkt för inbjudandet av en antisemit (Gilead Atzmon) är betydligt värre än något SD hittat på på sista tiden. Dessutom är behandlingen av SD från bl a socialdemokratiskt håll allt annat än demokratisk. Folk avskedas och blir uteslutna ur fack för att de är medlemmar i SD, sossarna vägrar att debattera med dem (knappast nåt som tillhör en modern demokrati - att vägra debattera med motståndare), dom förvägras möteslokaler, tidningarna vägrar rapportera om sånt som kan gynna SD. Listan kan göras lång, som synes.

Så som jag ser det är det snarare SD som behandlas odemokratiskt än SD som är odemokratiskt. Behandligen av SD är det stora demokratiska problemet i Sverige och har avslöjat Sverige som en mycket sämre demokrati än åtminstone jag trodde.

Anonym sa...

Kritik mot massinvandringen är alltså odemokratiskt? Ungefär som Islam inte får kritieras?

Anonym sa...

Tar mig friheten att länka till det här inlägget, hoppas det är okej.

Anonym sa...

Du har läst artikeln slarvigt. Det står att egenföretagare gått från M till C, alltså att de är kvar inom Alliansen.

Anonym sa...

Hej!
Kan du bara kort förklara för mej på vilket sätt SD är odemokratiska?
Tack på förhand
Janne

Peter Andersson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Peter Andersson sa...

Peter Andersson said...

Jonas: Håller delvis med dig. Lade in en liten kursiv kommentar för att förtydliga. Tack

Robert: Naturligtvis. Kollade in din sida ocså..Tack!

Grue+ 2 anonyma.
Det är för det första talande att samtliga försvarsinlägg för Sd är anonyma. Möjligtvis med undantaget signaturen Grue som vid en enkel Googling leder mig runt bland platser på nätet jag aldrig tidigare varit.
Jag tänker inte hålla någon lång utläggning till er. Själv kan jag i den mån jag får möjlighet tänka mig många och långa samtal med "vanliga väljare" om Sd:s politik och värderingar. Men jag kommer inte att lägga ner någon tid på att debattera med Sd eller på att försöka få de att utveckla de mer eller mindre mystiska uppgifter som kan föras fram i debatter.

På nätet och säkert i er egen kunskapsvärld finns tillgång till Sd:d historia, samband med diverse högerrörelser av yttersta slag. Gå annars in själva på officiella Sd -hemsidor och läs vad som står.
- Hittade en sammanfattning hos en partivän till mig med några talande citat av Sd:are:

ooaaaaaa... blåneger... ooaaaaaa...det är Björn Lennartsson...sluta spela den där förbannade negern... ooaaaaaa, ooaaaaaa, ooaaaaaa, förbannade negerjävlar som håller på å rapar å bölar som ena jävla kalvar kan du inte sluta me de där förbannade tramset... du e en jävel på sabotera svenska folket ja vill inte höra sånt där jävla dynga fattar du de för HELVETE.
uttakat av kommunfullmäktigeledamot (sd) i Askersund, i ett inspelat telefonsamtal till Radio Örebro. Den intervjuade förnekar att SD skulle vara ett rasistiskt parti.

"Det är onaturligt och osvenskt med främmande barn på dagis. Jag vill inte använda ordet ras, men det ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig.
en talesman för Sverigedemokraterna

De två citaten ovan får stå för Sds syn. Att den i grunden och hos aktiva Sd:are är grunden för hela partiets existens, syns genom en enkel läsning på någon av deras hemsidor.
- Vad gäller lokalupplåtelser, fackliga uteslutningar osv...så antar jag att medlemmarna som uteslutits har överklagat efter de regler som gäller i det fack det handlar om? Då prövas det ju?
- Jag har full förståelse om en ägare till en lokalt väljer att inte hyra ut till Sd.
- De av mina vänner som direkt hotats av företrädare för Sd kan också berätta ett och annat om det parti som verkligen inte har i riksdagen att göra
P

Anonym sa...

Som sverigedemokrat välkomnar jag denna opinionsundersökning och jag är inte överraskad. Jag tror personligen att SD:s framgångar inte beror så mycket på att väljare gått från KD till SD.
Socialdemokraterna har valt ny partiledare Mona Sahlin! Det är den stora anledningen till att SD går framåt men den slutsatsen/kopplingen vill ingen i media göra.

Besök min hemsida och lär känna en sverigedemokrat.
http://web.telia.com/~u49502520/