fredag 13 april 2007

Allianssatsning mot droger = kvar på S-regeringens nivå

Riksdagen debatterade nu på förmiddagen regeringens förslag att lägga ner "mobilisering mot narkotika" och alkoholkommittén. Samtidigt underströk ministern att samordnaren mot narkotika gjort ett "fantastiskt jobb". Hon pekade också på det som tidigare i veckan "avslöjades om" regeringens "satsning" med 260 mkr från 2008, som också ska börja användas för tobaksprevention. När det gäller pengarna fattar jag också att en sittande regering självklart presenterar sådant som en egen satsning. Men vad det handlar om är att regeringen förlänger den satsning som den förra regeringen lade fast. Det är bra i sig. Maria Larsson betonade att det nu gick från "ett-årspengar" till pengar fastlagda i tre år. Det där kan man diskutera men är väl inte huvudpunkten. Egentligen.

Utöver själva budgeteringen av pengar, var den stora diskussionspunkten om nedläggningen av den nationella narkotikasamordnaren och i vilken form det drogförebyggande arbetet ska ske. Morgan Johansson berättade att finansdepartementet under lång tid försökt få S-regeringen att göra samma sak. En deal mellan Nuder och Morgan räddade dock kvar samordnaren. Nu vet vi inte hur det ser ut efter 1 jan 2008. Oklart är hur kompetensen ska kunna bevaras. Att notera är att diskussionen utspelades mest i fåran "parti bäst på förebyggande...". Det fick Christer Engelhardt, s-ledmot i Socialutskottet, att berätta att man i utskottet i princip alltid varit eniga i narkotikafrågan medan det vad gäller alkohol har funnits delade meningar. Så är det i parlamentet...och visst kan man efter inlägget från Lady Godiva, där undertecknad citeras, ändå få vissa förhoppningar om samma goda ton här i bloggarnas värld..

Intressant: Andra bloggar om: , , , ,


1 kommentar:

Anonym sa...

Varför bevara något som inte fungerar? harm reduction är den enda vägen för ett fungerande samhälle med minimerade kostnader och skador för samhället? Studier visar att kampen mot knarket kostar oss idag mer än själva bruket. Att inte legalisera cannabis är den största skadan för svenska narkotikalagstiftningen, det går inte att försvara om man är insatt i de medicinska jämförelserna och inte lyssnar på den skräckpropaganda som folk matats med i Sverige. Dags att lägga ner bejerots maoistiska tankegångar runt narkotika. Avkriminalisera nyttjandet av droger igen och erbjud vård, legalisera cannabis och satsa resurser på att sätta dit kriminella som säljer tunga droger med större risker än alkohol eller cannabis. Läs tankesmedjan Agoras text där man undrar om den politik som förs idag kommer liknas med tvångssterliseringarna. Tänkvärt!