söndag 15 april 2007

Opinionsläget ger Reinfeldt rätt!

Svenska folkets förtroende för Socialdemokraterna får genomslag i dagens mätning. Partiet närmar sig ett stöd av halva väljarkåren, när dagens notering blir 44,1%. (SIFOn finns publicerad i bl.a. ett par SvD-artiklar här och här, och även i GP och Aftonbladet. .Samtliga fyra allianspartier faller, samtidigt som vänstern ligger farligt nära fyraprocentspärren. Som alltid ska mätningar tas med stora nypor salt. Som alltid gäller bara valresultat som skarpa lägen.

Det ligger mycket nära tillhands att ge Mona Sahlin och partiledarskiftet den stora krediten för framgången. Hennes linjetal på kongressen med många värderingsfrågor inför framtiden gav möjligen en nytändning. Debatten mot Reinfeldt markerades de politiska alternativen. Socialdemokratins egna valanalys med ärliga slutsatser och en bra start i oppositionsarbetet kan förklara väljarstödet.

Men där finns också en anna viktig beståndsdel. PJ Anders LInder på SvD:s ledarredaktion skriver idag en hel ledare utan att beröra detta självklara. Svenska folket tycker inte om den politik som alliansen för. Svenska folket ger inget stöd för de värderingar som den politiken bygger på. Det borde vara något av det första som nämns i en analys, om man faktiskt ser väljarna som kloka, rationella och förnuftiga. Väljare som förvisso påverkas av mediernas bild, som tyvärr översköljs av "spelfrågor och personkaraktärer" mer än sakpolitik, men som har förmågan att tänka själva. Där får de till och med stöd av finansministern som inte heller tycker att allianspolitiken kan betecknas som rättvis.( i alla fall verbalt. Man kan ju fundera över om sverige idag har en finansminister som inte påverkar politiken själv...)

Onekligen är opinionsförändringarna ännu ett bevis på att Fredrik Reinfeldts utgångspunkter har varit riktiga när han förändrade moderaterna. Det går inte att vinna val i Sverige på borgerlig eller moderat politik. Anledningen är svenska folkets bastanta stöd för välfärden, rättvis fördelning, för idéer om jämlikhet och för en stark gemensam sektor som betalas med skatter efter bärkraft. Moderaterna anpassade sin retorik till det i princip dagen efter valet av Reinfeldt som ledare. Illustrationen blir mycket tydlig av hans utspel i valrörelsen med att "oavsett vad Sossarna föreslår för satsningar på välfärden så föreslår i mer". (och samtidigt sänker skatter=mindre att betala reformerna för....)

Det där var före valet. Efter valet har som bekant utvecklingen blivit en annan med en politik som på punkt efter punkt gått redan välbärgade, boende i starka moderatkommuner, till mötes. Samtidigt som de som redan har det svårt träffas av ständiga hugg, slag och rapp av regeringens politik. Samma gamla moderater som trodde, och fick, större stöd för samma gamla politik när de talade som sossar. På så sätt ger dagens mätning Fredrik Reinfeldt helt rätt. Det går inte att föra borgerlig politik i Sverige helt enkelt därför att svenska folket inte tycker om den. Så enkelt är det.

Intressant_: Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Peter! Läser din blogg för första gången och noterar att du är en rättrogen sosse. Det är märkligt det här med er politiker hur seriöst ni tar på opinionsmätningar, när de går er väl... Men jag vill inte ta glädjen ifrån dig. Är inte heller motståndare till den sortens mätningar även om de ibland kan vara nog så svåra att tolka. Dock är jag anti mätningar när de publiceras intill valet. Bättre somdet var i Frankrike tidigare: Opinionsmätningar förbjudes månaden före val!
Ska återkomma till din blogg, den är välskriven och intressant - om än v-ä-l-d-i-g-t sossig ;-)