torsdag 5 april 2007

Busstur i moll utan jobbpolitik men fortsatt jakt på arbetslösa

Redan i förrgår skrev jag ett inlägg inför Alliansledarnas Mälardalsturné. Som det verkade i nyheterna i går blev det ett sånt där pinsamt arrangemang. Det strömmar horder av statsråd, pressisar, sakkunniga och journalister ur bussen och efterföljande bilar som i antal med råge överträffar den väntande publiken. Det lät nästa som om det mest pinsamma, eller i alla fall en sviken förhoppning, var att det inte kommit någon nystartsjobbare ännu till billackeringen i Eskilstuna. Men, lovade företagaren, det var i alla fall en på väg in....

Och utan tvekan är Årets politiska bild tagen av SvDs fotograf Malin Hoelstad. Framsidan av ekonomibilagan bryds av fyra partiledare tillika statsråd. Var och en nedsjunken i kampanjbussens bekväma, moderatblå soffgrupp. Det är tyst. Ögonen fixerade vid den egna mobiltelefonen, kroppsspråk som skriker ut "jag vill inte vara här". De ser verkligen inte ut att ha särskilt roligt.

Det viktiga skulle väl vara det de presenterade. Politiken för jobben. En del av pratet omvandlat till verkliga förslag. Det känns som Svenska dagbladet sätter en talande rubrik. "Jobboffensiv utan udd. Regeringen satsar mer på att jaga arbetslösa än att stötta företagarna"
Svenskans Jonas Fröberg noterar att det mest är småsaker, och att dagens paket är känt sedan länge. Och viktigt: han konstaterar att det är ytterst tveksamt om den avgjort största satsningen ens har bäring på jobb och tillväxt. Att förmögenhetsskattens avskaffande skulle ha några särskilt positiva jobbskapande effekter verkar inte han heller tro på.

Kampanjbussen rullar vidare, symboliskt med partiledarna i alliansen längst bak, inte framme vid förarplatsen. En turné genom ett ganska sossigt Sverige där företag och entreprenörer har fötts och utvecklats under ett ganska tryggt S-styre. Där få verkar tro på den teori som verkar driva Alliansen: att ökade klyftor ska ge fler jobb. Det tror inte ens Svenska dagbladet.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , , , , ,