tisdag 3 april 2007

Alliansbusstur med ljusglimtar från Sossesverige

Tisdagen blev en tuff kampanjdag för alliansen, som tillfälligt tycks ha avgått som regering och återgått till svunna tiders jippobetonade utflykter. Men ibland missar man rejält i timingen. Att som Reinfeldt åka från träff med kvinnor som jobbar i hemtjänsten i Hallunda direkt till presskonferens om att ta bort en skatt för landets mest välbärgade är väl inte särskilt lyckat. Trovärdigheten och ärligheten i det första besökten naggas så att säga i kanten. I morgon, onsdag, fortsätter de fyra alliansledarna tillsammans. Kanske direkt från efterfesten där man firat förslaget om fastighetsskatten.

Denna så kallade Mälardalsresa ska ge illustrationer till jobbpolitiken. I den alltid stabila S-kommunen Eskilstuna besöker man en billackeringsfirma, som tilldelats priset Årets företagare och på Företagarnas hemsida beskrivs som en person, hitkommen från Irak som byggt upp sitt företag med två tomma händer. Säkert en passande illustration för fler jobb och företagande. OCh att det går i Sosse-Eskilstuna. Och att det bevisligen gick i ett Sossesverige.

Allianskvartetten fortsätter sen till ett annat S-fäste som tillfälligt har lånats av alliansen. Västerås. Där ska man träffa arbetsförmedlingen och har också hittat några som fått de så marknadsförda men inte fullt så omfattande nystartsjobben. Jag hoppas verkligen de får höra samma sak som jag fick av en arbetsförmedlingschef: hur verksamheten verkligen fick fart när GD:s Sundling (under S-styre, drog upp tydligare vision om mål för verket. Då hade man som bekant resurser till arbetsmarknadsinsatser och utbildning också)

Slutstoppet denna turné på Linnéskolan i Uppsala. Nästan självklart heter den punkten träff med Ung Företagsamhet och unga entreprenörer på Linnéskolan i Uppsala. Precis som i min egen hemkommun Huddinge gissar jag att det är en härligt sprudlande och kreativ entreprenörsanda som Alliansledarna möter, som har levt under och utvecklats i härligt röda socialdemokratiska kommuner och med samma parti i regeringsställning.

Integration och jobb. Arbetsmarknadspolitik och rejäla satsningar på utbildning. Gott företagarklimat, forskning och utveckling. Det Fredrik, Maud, Göran och Lars får se i morgon i Mälardalen är, de får förlåta, ett resultat av enskilda människors initiativ och skaparglädje, av att resurserna funnits där i form av utbildning och faktiskt ganska goda villkor och av en socialdemokratisk politik i stat och kommun som inte alls har varit så illa för att få Sverige att växa. Klockan 17 är de åter i Stockholm och kliver symboliskt av igen på Mynttorget, platsen så känd för sina manifestationer mot fastighetsskatten. I morgon lär det gänget demonstranter i alla fall stanna hemma.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,