tisdag 17 april 2007

VÅP, borgare och svart och vitt i politiska bilder

I ett försök att ställa om kropp och hjärna efter ett och ett halvt dygn med politik skriver jag ännu ett bidrag till den bloggande världen. Starten i går vid 10 när finansministern promenerade till riksdagen och presenterade VÅP:en. På kvällen fullmäktige till 23.30. Hem, fixa datorhaveri till 03.00, upp 7.00 och start landstingsmöte 9.30. Denna trippel i politik klubbades av sådär halv åtta i kväll. Tre nivåer av svenskt politiskt liv. Tre tillfällen med budget och årsredovisningsdebatter. Tre tillfällen till svidande huvudvärk av Allianspartiernas förslag och, ska erkännas, väl genomtänkta strategier. Hur ser det ut? Hur vill vi beskriva det? Hur beskriver vi våra förslag? Det har de säkert tänkt. Den där vardagen därute i Sverige som först skulle beskrivas så att väljarna tog alliansvalsedeln i stället för den S-märkta.

Först måla en svart bild av Sverige, eller en kommun eller ett landsting och av Socialdemokraterna. Sen verkar man tagit ”nollstrategin”: Alla förslag ska presenteras som om det var egna. Så vad det före valet. När tex Maud Olofsson talade så lät det som miljötekniken fötts i Centerns valmanifest. Verkligheten var att miljöteknikexporten exploderat redan tidigare.. Samma med utanförskap och massarbetslöshet när man sedan länge visste att det hade vänt. På område efter område har man kört strategin ”ta sossarnas resultat, beskriv det som vad vi vill och sen pratar vi om vår politik utifrån det.

Anders Borg lade en ”minibudget” som till och med i DN;s värld gynnar de redan rika. Eller som Pär Nuder formulerade det: ”De nya moderaterna genomför ju det som de gamla moderaterna drömde om”. Förslagen beskrivs som jobbpolitik, men i Huddinge lägger alliansmajoriteten pengar för mer utbetalda socialbidrag, när arbetsmarknadsinsatserna dras ner. Borgarna i landstinget jublar när deras regering (efter att halverat förslaget i en S-utredning)ger en tiondel av den skatteutjämning tillbaka som de under fyra år har vrålat om i debatt efter debatt. De trängselavgiftspengar som förr var rena domedagen är nu viktiga för investerngar, om än inte i kollektivtrafik. Sjukvården beskrivs som kris men om det handlar om en etablering av privata aktörer så kan krisen gärna få bestå ett halvår till, bara för att det ska upphandlas.

I Huddinge talar de att de nu ska ta larmrapporter inom äldreomsorgen och svårigheterna i förskolan på allvar. Skitsnack! Läs föräldraenkäter, kvalitetsuppföljningar och annat. Områden kan göras bättre men inte heller där kan någon med fog tala om kris. Och som toppen på allt: Dessa reformer som utlovas ska göras med sänkta skatter. På alla tre nivåerna. Och på alla tre är ekonomin ordnad och förutsättningarna goda att göra ett godkänt jobb.

Något i den stilen hade man nog tänkt sig. Jag tror inte VÅPen ger särskilt mycket drag i de brandgula alliansgaloscherna.

Intressant: Andra bloggar om: , , , ,