torsdag 19 april 2007

Reinfeldts KU-besked givna...men sen då?

Jag har precis som många andra följt utfrågningen av statsministern i KU, rapporterade bl.a i DN och SvD. En viktig utfrågning så tillvida att besked ändå gavs att statsministern, som ytterst ansvarig, har haft information i alla de frågor som har debatterats så hett sedan regeringen bildades. Det blir självklart mycket formalia i utfrågningar som dessa. De har ett värde, både formellt och informativt. På så sätt fyller de också ett viktigt demokratiskt uppdrag: regeringen ska granskas av riksdagen, ytterst av folket.

Men sen då? Ja, KU lämnar granskningsbetänkande som blir föremål för riksdagsbehandling. Offentligheten har ett avgörande värde och mediernas vidareförmedling av det som kommer fram är en del av demokratin. Just därför att KU inte gav tillräckligt tydligt svar på min fråga, skulle jag gärna se det belysas framöver: Att statsministern kände till statsrådskandidaters brott med svartjobb och teleräkningsskolk är känt. Var det också så att statsministern medvetet utsåg statsråd som av politiska skäl hade begått brotten...och att bedömningen av brotten gjordes utifrån politiska preferenser?

Eller med andra ord: fick Stegö-cielo, Borelius, Billström blir statsråd därför att statsministern i grunden delar synen av TV-avgifter är fel och därför inte ett allvarligt brott? Och betecknades svartjobbandet som acceptabelt i kretsar till vilket de utsedda ledamöterna av regeringen hör? Frågorna kvarstår om detta, och frågorna kvarstår om hur statsministerns politiska bedömning gjordes av Carl Bildts intressen i den affärsvärld som hos alliansens ses som en tillgång men som hos många andra bedöms kunna leda till ett synnerligen komplicerat förhållande mellan politisk och ekonomisk makt.

Intressant: Andra bloggar om: , , , ,



1 kommentar:

From Sweden with Grief sa...

Jag funderar ibland i samma banor. Inte skulle svenskarna sjukskriva sig om jobbet är trist, sades det i valrörelsen. Men handelsminister Maria Borelius sjukskrev sig en stor del av den enda veckan hon satt som minister. (tror hon bara satt en vecka, det kan inte ha varit mycket längre iallafall) för en mycket banal åkomma. Då hon dessutom var hemma tillsammans med en jurist från moderaterna som skulle kolla hennes affärer så hon blev "ministervärdig". Inte heller åkte hon den helgen till det internationella handelsmöte som hon skulle representera Sverige i. Det är verkligen en mycket trist utveckling inom Sveriges politik och jag lägger in ett citat från analytikern Quentin Peel på brittiska Financial Times som funderar över Fredrik Reinfeldt. Jag hittade detta på Aftonbladets webb i oktober förra året; Dagens citat:
”Att förlora en minister kan vara otur; att förlora två ser ut som vårdslöshet.